Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Predlogom zakona vrši se usklađivanje nacionalnog zakonodavstva u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja sa pravnim tekovinama Evropske unije, što je i preduslov za otvaranje Poglavlja 11. Uvodi se sistem "kontrole na licu mesta" korisnika sredstava od strane nadležnih organa, a urediće se i kompletan sistem cena poljoprivrednih proizvoda, dok će učesnici u postupku biti dužni da dostavljaju informaciju o utrošenim sredstvima nadležnom Ministarstvu


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ide u korist poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, korisnicima IPARD (IPARD) sistema pretpristupnih fondova, čime će se omogućiti korišćenje sredstava, koja iznose 175 miliona evra, istakao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, obrazlažući Predlog zakona.

Tim zakonskim izmenama u potpunosti će se usaglasiti nacionalno zakonodavstvo u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja sa pravnim propisima Evropske unije, što je i preduslov za otvaranje Poglavlja 11.

Nedimović je naglasio i da se zakonskim izmenama uvodi sistem "kontrole na licu mesta" korisnika sredstava od strane nadležnih organa, a urediće se i kompletan sistem cena poljoprivrednih proizvoda, dok će učesnici u postupku biti dužni da dostavljaju informaciju o utrošenim sredstvima nadležnom Ministarstvu. Kako je rekao, time će se celokupan postupak učiniti potpuno transparentnim.

Predlogom zakona interveniše se na odredbama kojima se uređuje postupak rada Uprave za agrarna plaćanja u pogledu dodeljivanja sredstava iz IPARD fonda.

Srbija je od marta 2012. dobila mogućnost da koristi sredstva iz IPA fondova koja su namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju, pri čemu je nužan uslov akreditovanje decentralizovanog sistema upravljanja, čiji je operativni deo Uprava za agrarna plaćanja.

Izvor: Vebsajt Narodna skupština i Telegraf, 12.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija