Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2017. GODINU: 80 miliona evra namenjeno je za isplatu kazni i penala ministarstava, fondova, uprava i drugih državnih institucija


Ministarstva, fondovi, uprave i druge državne institucije će na sudske kazne i penale tokom 2017. godine potrošiti oko 80 miliona evra.

Taj novac (9,74 milijardi dinara) predviđen je Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 99/2016).

Sa računa Ministarstva finansija najviše novca će otići onima koji su pred sudovima tužili državu - čak 3,97 milijardi dinara. Po kom osnovu je tužena država i za koja sve kršenja zakona, u kabinetu ministra Dušana Vujovića nisu rekli. Ipak, rečeno je da je taj novac određen "imajući u vidu prinudne naplate i očekivane presude Suda u Strazburu".

Sa računa MUP-a na kazne i penale po presudama sudova izdvojeno je oko 1,2 milijarde dinara. Ipak, to ne znači da će taj novac u celosti i biti potrošen. MUP je verovatno rekorder po broju tužbi zaposlenih, budući da su sudovi već deceniju zatrpani tužbama protiv ovog Ministarstva. U većini slučajeva njih su podnosili radnici kojima nisu isplaćene naknade za prekovremeni, noćni rad, rad za vreme državnih praznika, i drugo. Pre deset godina MUP je tužilo čak 20.000 zaposlenih, a sudski postupci traju godinama.

Velike svote novca na ime sudskih presuda moraće da izdvoji i Ministarstvo pravde - oko 550 miliona dinara. Očekuje se da će najviše sredstava otići na primenu zakona o nestalim bebama iz porodilišta širom Srbije. Taj zakon još nije usvojen, ali se nalazi u skupštinskoj proceduri i trebalo bi da stupi na snagu 2017. godine. Prema onome što stoji u Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, odštetu će moći da traži najviše između 350 i 650 roditelja, a maksimalan iznos je 10.000 evra. U kabinetu ministarke Nele Kuburović kažu da deo novca određen za kazne odnosi se na naknade po presudama Ustavnog suda.

Za tužbe protiv škola novac će morati da izdvoji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i to u iznosu od 215,5 miliona dinara. Kazne se odnose na pravosnažne i izvršne sudske presude, u kojima su škole tužena strana.

"Najčešće se radi o tužbama otpuštenih nastavnika i profesora, koji zbog otkaza tuže škole, a naknade posle plaća Ministarstvo", navode u ovom organu.

Za sledeću godinu Ministarstvo privrede izdvojilo je 150 miliona dinara za kazne i penale. U kabinetu ministra Gorana Kneževića kažu da nije neuobičajeno da se sredstva planiraju za eventualne sudske troškove.

"Oni se uglavnom odnose na sporove iz oblasti privatizacije. Njih vodi Agencija za vođenje sporova u procesu privatizacije", navode u Ministarstvu privrede.

Velika sredstva za sudske kazne i penale izdvajaju i ministarstva poljoprivrede (317,6 miliona) i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (178 miliona). Međutim, oni nisu odgovorili za šta će biti izdvojen toliki novac.

Izvor: Vebsajt 021, 12.12.2016.
Naslov: Redakcija