Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PLAĆA POSEBNA DAŽBINA PRI UVOZU I UTVRĐIVANJU IZNOSA POSEBNE DAŽBINE: U Asocijaciji poljoprivrednika protive se ukidanju carinske zaštite na uvoz mleka i mlečnih prerađevina i traže da se ova zaštitna mera nastavi i u 2017 godini, odnosno dok se zakonom ne definiše i poboljša položaj proizvođača mleka, stvore uslovi za korišćenje sredstava IPARD fondova, odnosno pokrene referentna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka


Još dve nedelje ostalo je do isteka roka do kada važe prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju. Da li će ova zaštitna carinska mera biti ukinuta ili produžena još nije poznato, a sami poljoprivrednici oprečno govore o tome da li je ili ne treba ukinuti.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, poručuje da se još uvek razmatra ukidanje prelevmana na mleko, ali da nema razloga da oni ne budu ukinuti.

Ističe da su cene mleka u Evropi porasle i da nema opasnosti da se taj poljoprivredni proizvod "prelije na tržište Srbije i ugrozi domaću proizvodnju".

"Srbiji za nekoliko meseci, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ističe poslednji rok za ukidanje prelevmana na mleko kao zaštitne mere za uvoz jeftinog mleka iz evropskih zemalja", ukazao je Nedimović.

Vlada Republike Srbije uvela je u junu 2015. godine prelevmane (uvozne takse) za mleko od deset do 20 dinara po litru, kao i za kiselo-mlečne proizvode od deset do 30 dinara da bi zaštitila domaću proizvodnju u trenutku kada su cene tih proizvoda na evropskom tržištu bile na istorijskom minimumu od oko 20 evro centi po litru.

Odlukom od 30 decembra 2015. godine ta zaštitna mera je produžena prvi put.

U Asocijaciji poljoprivrednika protive se ukidanju prelevmana i traže da se ova zaštitna mera nastavi i u 2017 godini.

Tačnije, dok god se zakonom ne definiše i poboljša položaj proizvođača mleka, stvore uslovi za korišćenje sredstava IPARD fondova, odnosno pokrene referentna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka.

"Ne verujemo da će to za nekoliko meseci da se dogodi. To nam obećavaju ministri već nekoliko godina unazad. Kad se to dogodi, smatramo da ima smisla da se prelevman na uvoz mesa i mleka ukine. Do tada smo sigurni da to treba da se nastavi i u 2017. godini", ističe predsedavajući UO Asocijacije Miroslav Kiš.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.12.2016.
Naslov: Redakcija