Zastava Bosne i Hercegovine

ODLOŽENI IZBORI ZA SKUPŠTINU ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE: IZBORI U AKS ćE BITI ODRżANI NAKON šTO BUDU ODRżANI IZBORI U AK BEOGRADA I AK VOJVODINE


Zbog sukoba koji već godinama postoji između Advokatske komore Srbije (AKS) i Advokatske komore Beograda (AKB) izbori za skupštinu AKS-a neće biti održani u februaru 2016. godine kako je ranije bilo planirano. U ovom trenutku je potpuno neizvesno kada će i biti održani, a do daljeg će na čelu republičke komore ostati sadašnji predsednik, Dragoljub Đorđević.

Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, kaže da je Dragoljub Đorđević 2012. godine nelegalno izabran za predsednika AKS-a i da je u oktobru 2015. godine to potvrdila i prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu.

- Tom presudom je određena privremena mera kojom su sve odluke koje Dragoljub Đorđević donese kao predsednik AKS-a pravno ništave. A ta privremena mera je 10. decembra 2015. godine postala izvršna - rekao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, pošto odluke predsednika ne proizvode pravno dejstvo, njegove nadležnosti, uključujući i onu o raspisivanju izbora za skupštinu AKS bi trebalo da preuzme Upravni odbor AKS-a, kao tehnička vlada.

- On to po svaku cenu želi da izbegne. Ukoliko bi Đorđević raspisao izbore, to bi ga praktično rehabilitovalo - naveo je Šoškić.

Dragoljub Đorđević, sa druge strane, kaže da nema namere da raspisuje izbore, dok se ne razreši situacija u Advokatskoj komori Beograda.

- Slobodan Šoškić je nelegalno na čelu AKB. Njemu je mandat istekao još u junu 2014. godine i on od tada odbija da raspiše izbore u beogradskoj komori, znajući da će izgubiti. Ne možemo da imamo izbore za skupštinu AKS, kada regionalne komore imaju nelegitimno izabrane predstavnike - kaže Đorđević.

Kako navodi, presuda Višeg suda u Beogradu kojom je osporen njegov izbor na poziciju predsednika je doneta na "insistiranje jednog centra moći".

- Po Statutu AKS-a, u ovim slučajevima nadležnost od predsednika preuzima prethodni predsednik komore. A prethodni predsednik AKS sam ja - navodi Đorđević nagalašavajući da će izbori u AKS biti održani nakon što budu održani izbori u AK Beograda i AK Vojvodine.

Posledica ove odluke je da će do daljeg Dragoljub Đorđević ostati na čelu AKS, dok bi, da je došlo do izbora u februaru morao, po Statutu Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012 i 86/2013), dužnost da preda svom trenutnom zameniku, advokatu Zoranu Jevriću.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 11.12.2015.
Naslov: Redakcija