Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MEĐUVLADINA KONFERENCIJA SRBIJE I EU 14. DECEMBRA 2015. GODINE: OTVARANJE PRVIH PREGOVARAčKIH POGLAVLJA 32 I 35


Premijer Vlade Republike Srbije prisustvovaće 14. decembra 2015. godine u Briselu međuvladinoj konferenciji, na kojoj će Srbija i Evropska unija otvoriti prva pregovaračka poglavlja.

U delegaciji Srbije biće i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija, Dušan Vujović.

Na drugoj međuvladinoj konferenciji biće otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije su reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima bili presudni za korak koji će biti načinjen u ponedeljak, 14. decembra 2015. godine.

Srbija bi svoj posao u budućem procesu evrointegracija želela da okonča pre 2019. godine.

Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014. godine, u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.

U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađivanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 13.12.2015.
Izvod iz vetsi, Naslov: Redakcija