Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: OD 1. JANUARA 2016. GODINE AKCIZE NA GORIVO BIćE VEćE IZMEđU JEDNOG I čETIRI DINARA, A NA ALKOHOLNA PIćA U PROSEKU ZA DVA ODSTO. UVODI SE AKCIZA NA NISKOALKOHOLNA PIćA


Od 1. januara 2016. godine građani mogu da očekuju veće akcize na gorivo i alkoholna pića, predviđeno je usvojenim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o akcizama.

Propisivanjem akcize na derivate nafte obezbediće se godišnje povećanje prihoda po osnovu akciza u iznosu od dodatnih šest milijardi dinara, očekuje Vlada Republike Srbije.

Prema novim zakonskim rešenjima, akciza za olovni benzin će biti povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za bezolovni sa 50 na 54 dinara, za gasna ulja akcize su povećane od četiri dinara po litru, a za tečni naftni gas od jedan dinar po kilogramu.

Vlada Republike Srbije je objasnila da će se tako uvećani iznosi akcize prvi put uskladiti sa indeskom potrošačkih cena u 2017. godini.

Akcize na alkoholna pića biće veće za dva procenta.

Ubuduće će se akciza plaćati ne samo na jaka alkholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto, a najviše 15 odsto alkohola.

Akciza će se plaćati i na sve vrste piva izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

Zakonom je planirano uvođenje akciza na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru.

Kako je obrazloženo, taj namet se uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

Akciza na rakije od voća, grožđa ili vino biće 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316 umesto 309,23 dinara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.12.2015.
Naslov: Redakcija