Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Postojeći mehanizmi ne pružaju mnogo mogućnosti Ombudsmanu, zbog čega se, kroz izmene Zakona, razmatra mogućnost uvođenja određenih sankcija i neke vrste besplatne pravne pomoći za građane


Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da se građani najviše obraćaju zbog problema imovinske prirode, kao i da se najviše žale na rad sudova.

Pošto je prošlo sto dana od stupanja na dužnost Pašalić kaže da se odluka o danu otvorenih vrata pokazala kao prava i da je sada bilo oko 150 građana, a da ih je još toliko u ovom trenutku zakazalo termin.

- Mogu da kažem da je procentualno najviše problema imovinske prirode. Jednostavno rečeno, do zastoja dođe u sudovima vrlo često jer građani ne poznaju svoja prava. Takođe, najčešće se događa i da se Zaštitniku jave tek kada je doneta presuda, kada je reč o konačnoj odluci - rekao je on.

Postojeći mehanizmi ne pružaju mnogo mogućnosti Zaštitniku građana, i zato se u radu na izmenama Zakona o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007) razmišlja o uvođenju određenih sankcija i neke vrste besplatne pravne pomoći za građane, kaže Ombudsman Zoran Pašalić.

Onima koji se obrate na vreme, kaže da je u prilici da pomogne.

- Ne mogu da izdvojim posebno neku instituciju koja zakazuje, ali primetno je da kod nas ima prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge - naveo je on.

Tako se, dodaje, građani nađu u situaciji da više ne znaju kako i kuda dalje a kad dođu do te tačke, oni zaštitu i pomoć traže od Zaštitnika.

On je najavio da će zatražiti šira ovlašćenja za Zaštitnika, što podrazumeva još institucija koje bi mogle da se kontrolišu ali uvođenje sankcija za nepoštovanje preporuka Ombudsmana.

- Jača i autoritativnija institucija Zaštitnika građana je cilj kojem težim. Zato nam je važna izmena Zakona, što je uostalom obaveza Srbije po Poglavlju 23. Ta izmena između ostalog donosi nam novu sistematizaciju radnih mesta, rešavanje problema i preciznije i jasnije definisanje ovlašćenja - objasnio je Pašalić.

Takođe napominje da javnost ima pogrešnu predstavu o platama, i to u Stručnoj službi Zaštitnika građana gde postoji nelogičnost zbog čega se ovo pitanje mora drugačije urediti.

- Zapravo, naš savetnik ima istu platu kao savetnik u većini ministarstava, ali postoje i ona ministarstva čiji službenici i nameštenici imaju veće plate, pa tako dolazimo do paradoksa da ona koji kontroliše ima manju platu od kontrolisanog - zaključio je Pašalić.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija