Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OZNAČAVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA NACIONALNOM OZNAKOM VIŠEG KVALITETA "SRPSKI KVALITET": Uredba predviđa da će trgovci moći da postave posebne rafove sa oznakom "srpski kvalitet". Žig najpre za svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i za med


Svinjsko meso vrhunskog kvaliteta sa naših farmi, od Nove godine u radnjama će nositi pečat "srpski kvalitet".

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "srpski kvalitet" ("Sl. glasnik RS", br. 90/2016 - dalje: Uredba). Uredba će omogućiti da se u trgovinama postave posebni rafovi za proizvode koji budu poneli ovaj žig. Prve "nalepnice" dobiće svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i med.

Kako se navodi u Uredbi, oznakom "srpski kvalitet" može da se označi samo poljoprivredni ili prehrambeni proizvod, koji se po svom sastavu, načinu proizvodnje i korišćenim sirovinama jasno razlikuje od drugih proizvoda iste kategorije. Proizvod mora da bude napravljen isključivo od sirovina koje potiču sa teritorije Srbije.

- "Kupujmo domaće" više nije floskula ni parola, već to rade i najrazvijenije poljoprivredne zemlje, poput Francuske - navodi Milan Prostran, agroekonomista. - Potrebno je podržati domaće proizvode, jer su oni kvalitetniji i sigurniji za potrošače. Uredbu nisam video, ali podržavam tu priču. Moramo i mi potrošači da imamo pravu sliku o onome što kupujemo. Da znamo poreklo mesa i čime se hrane životinje.

Prema rečima Prostrana, mali proizvođači uvek plaćaju ceh u ovoj žestokoj i nemilosrdnoj konkurenciji. Evropska unija ukida kvote za šećer, a za mleko one već ne postoje. Time je prilično urušeno i srpsko mlekarstvo, pa zbog toga ovu akciju treba podržati.

Uredba je namenjena za označavanje proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, voća, povrća, mesa, žitarica, grožđa, uljarica i meda. Da bi dobio žig sa natpisom "srpski kvalitet", potrebno je da je da proizvođač za te proizvode i donese specifikaciju.

Ona mora, između ostalog, da sadrži i podatke o poreklu i kvalitetu sirovine od koje je napravljen proizvod.

- To će najviše da se odnosi na tradicionalne srpske proizvode - objašnjava Danica Mićanović, samostalni savetnik Privredne komore Srbije. - Da se afirmiše nešto što je posebno i drugačije.

Ideja je da se krene sa preradom i proizvodnjom mesa, jer tu već ima nekih najava, ali to važi i za voće, povrće, uljarice i druge poljoprivredne proizvode. Ko bude nosio tu oznaku moraće da ima posebnu karakteristiku i da sirovine dolaze sa teritorije Srbije, objašnjava Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za deklarisanje i kvalitet hrane u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

- Sve što se bude nalazilo u specifikaciji robe biće predmet kontrole - objašnjava Raketić. - Bitno nam je da se naši proizvođači dobro pozicioniraju na domaćem tržištu, a to će da bude odskočna daska i za inostrano.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Su., 12.11. 2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija