Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Predlogom zakona kao nova krivična dela uvode se proganjanje, polno uznemiravanje, genitalno sakaćenje, uvodi se i zabrana prisilnog braka, osam novih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, a pooštrene su i kazne za krijumčarenje migranata, i nelegalno posedovanje i nošenje oružja


Seksualno uznemiravanje i proganjanje nova su krivična dela o kojima će se poslanici izjasniti na sednici Narodne skupštine Republike Srbije zakazanoj za 15. novembar 206. godine, u okviru Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Pod polno uznemiravanje spadaju svaki nepriličan dodir, izjava, degutantan vic, dobacivanje ili zviždanje, sa seksualnom konotacijom, na poslu, fakultetu ili ulici, za koje je žena otvoreno stavila do znanja da joj smetaju i uznemiravaju je. Predviđena kazna za polno uznemiravanje može biti do tri godine zatvora.

Predlogom zakona zabranjeni su i genitalno sakaćenje (sunećenje) žena i prisilni brak, a uvodi se i sedam novih dela iz oblasti privrednog kriminala kao što su prevara u privredi, zloupotrebe poverenja u privredi ili zloupotrebe u postupku privatizacije. Teže će biti sankcionisana i seksualna krivična dela kod kojih su žrtve deca. Minimalna kazna je pet godina zatvora, sa zabranom ublažavanja kazne. Da bi se nešto tretiralo kao silovanje, neće biti neophodna upotreba pretnje ili sile, već je dovoljno da se obljuba desila bez pristanka žrtve.

Posebno su propisana krivična dela oduzimanje maloletnog lica i promena porodičnog stanja, a cilj je bolja krivičnopravna zaštita novorođenčadi (da bi se izbegla eventualna nova afera sa nestalim bebama).

Predlog zakona predviđa i oštrije kazne za krijumčarenje migranata, pa je maksimalna zaprećena kazna podignuta sa 12 na 15 godina zatvora. Uvodi se i novo krivično delo koje ima cilj da sankcioniše kršenje izrečene zabrane. Prema važećem Krivičnom zakoniku ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014), ne postoje nikakve sankcije za kršenje određenih zabrana, kao što je, na primer, zabrana prilaska. Sada će onaj koji prekrši zabranu otići iza rešetaka.

Predlog zakona predviđa i izmene kada je u pitanju uslovni otpust iz zatvora. U praksi je primećeno da je procenat uslovno otpuštenih u poređenju sa drugim evropskim zemljama, pa i sa bivšom SFRJ, znatno niži.

Pooštrene su i kazne za krijumčarenje, nelegalno posedovanje, proizvodnju, promet i nošenje oružja. Umesto šest meseci, minimalna kazna ubuduće će biti godinu dana, a kazne će ići do 12 godina zatvora, u zavisnosti od konkretnog dela i količine oružja. Na pooštravanje kaznene politike uticali su povećanje broja ubistava, slučajeva porodičnog nasilja i drugih teških krivičnih dela izvršenih nelegalnim vatrenim oružjem, ali i blage kazne koje sudovi izriču.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 11.11.2016.
Naslov: Redakcija