Zastava Bosne i Hercegovine

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 8 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 8 odsto.

Pri donošenju odluke o smanjenju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija od marta ove godine kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, što će se nastaviti i u narednom periodu budući da će većina faktora i dalje delovati dezinflatorno.

Takvom kretanju inflacije doprineli su faktori s privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu. Faktori s trajnim uticajem, poput agregatne tražnje, u narednom periodu imaće dodatno pojačano dezinflatorno dejstvo po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor očekuje da će započeto sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi umanjiti negativan uticaj spoljnih faktora koji proističe iz neizvesnosti u pogledu monetarne politike vodećih svetskih ekonomija. Očekivano sklapanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom predstavljaće dodatnu potvrdu kredibiliteta ekonomske politike.

Izvršni odbor je usvojio i novembarski Izveštaj o inflaciji, u kome su predočena aktuelna makroekonomska kretanja i mere monetarne politike. Izveštaj će biti predstavljen javnosti 19. novembra.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 11. decembra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 13.11.2014.