Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POKRENUTA INICIJATIVA ZA DONOŠENJE ZAKONA O ZAŠTITNIKU PRAVA DETETA


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin saopštio je da je pokrenuta inicijativa za donošenje zakona o dečjem ombudsmanu, odnosno zaštitniku prava deteta, i najavio da će nacrt tog dokumenta biti uskoro završen.

Vulin je u obraćanju novinarima nakon konstitutivne sednice Saveta za prava deteta Vlade Srbije naveo da je pokretanje ove inicijative jedan od najvažnijih zaključaka koji je donet na pomenutoj sednici.

Glavna tema sednice, kako je objasnio, bilo je angažovanje svih institucija sistema kako bi se pomoglo deci ulice.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo je od 16. jula do danas formiralo 33 tima, koje čine predstavnici centara za socijalni rad i ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova.

Ovi timovi su u odgovarajuće institucije ili hraniteljske porodice sa ulice sklonili 60 dece, naveo je on i naglasio da je podneto više prekršajnih i krivičnih prijava protiv roditelja koji su zanemarivali i zloupotrebljavali decu.

Takođe, kako je ukazao, velike sredine poput Beograda, Novog Sada i Niša imaju problem sa decom ulice koja nemaju dokumenta, zbog čega se radi na utvrđivanju njihovog identiteta.

Ministar je objasnio da se prednacrt Građanskog zakonika odnosi na zabranu fizičkog kažnjavanja dece, i upozorio na podatak da je na osnovu evidencija centara za socijalni rad i Ministarstva zdravlja utvrđeno postojanje velikog broja zlostavljane dece koja prolaze kroz medicinsku evidenciju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.11.2014.