Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou od 4 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na sednici održanoj 13. oktobra 2016. godine, da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Donoseći odluku o zadržavanju visine referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu to da se povratak inflacije u granice cilja očekuje sredinom naredne godine. Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i rast domaće tražnje, kao i postepen oporavak svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju. Sa druge strane, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i posledično niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Izvršni odbor je istakao da na opreznost monetarne politike upućuje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mera FED-a i Evropske centralne banke i njihov mogući uticaj na globalne tokove kapitala. Ipak, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećava otpornost domaće privrede na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja. To potvrđuje i znatan pad premije rizika zemlje, na najniži nivo u poslednjih devet godina.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. novembra 2016. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 13.10.2016.
Naslov: Redakcija