Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: POSLANIK PODNEO PREDLOG ZAKONA O DOPUNI KRIVIčNOG ZAKONIKA


U Narodnu skupštinu Republike Srbije, 13. oktobra 2015. godine, podnet je Predlog zakona, čiji je predlagači poslanik u Narodnoj skupštini.

Reč je o Predlogu zakona o dopunama Krivičnog zakonika, čiji je predlagač narodni poslanik Pokreta za preokret, prof. dr Janko Veselinović.

U obrazloženju predlagača navodi se da se Predlog zakona o dopunama Krivičnog zakonika predlaže kako bi budući izbori u Srbiji bili fer i pošteni. Postojeće krivično zakonodavstvo nije bilo efikasno, jer se u svakom izbornom ciklusu dešavaju sve ozbiljnije povrede izbornog prava.

Uz napomenu da se na prethodnim lokalnim izborima dešavalo svašta, od kupovine glasova do pretnji, predlagač navodi da bi se njegovim zakonom sankcionisala krivična dela protiv slobodnog izražavanja volje na izborima, navodi se u obrazloženju.

Predlagač navodi i da je ove dopune neophodno usvojiti imajući u vidu sve napredniju tehnologiju koja može da ugrozi tajnost glasanja, koja je temelj slobodnih izbora. Pored ostalog, sankcionisalo bi se unošenje fotoaparata i mobilnih telefona na biračka mesta kako se ljudi ne bi snimali za koga glasaju, a bila bi predviđena i odgovornost stranačkih funkcionera za ugrožavanje slobode izbora.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 13.10.2015.