Zastava Bosne i Hercegovine

TREĆA SEDNICA DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE RS U 2014. GODINI: ZAKLJUčEN NAčELNI PRETRES O PREDLOGU ZAKONA O SPREčAVANJU DOPINGA U SPORTU


Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Treću sednicu Drugog redovnog zesedanja Narodne skupštine u 2014. godini za ponedeljak, 13. oktobra sa početkom u 10 časova.

Narodna skupština usvojila je dnevni red sa šest tačaka:

1. Predlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu, koji je podnela Vlada;

2. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, koji je podnela Vlada;

3. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, koji je podnela Vlada;

4. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Vračev Gaj (Republika Srbija) i Sokol (Rumunija) na srpsko-rumunskoj državnoj granici koji je podnela Vlada;

5. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Golubac (Republika Srbija) i Nova Moldova (Rumunija) na srpsko-rumunskoj državnoj granici, koji je podnela Vlada;

6. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije.

Narodna skupština je prihvatila predlog narodnog poslanika Zorana Babića da se obavi zajednički jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka2, 3, 4. i 5. dnevnog reda.

U nastavku rada Narodna skupština započela je načelni pretres Predloga zakona o sprečavanju dopinga u sportu, koji je obrazložio predstavnik predlagača, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Do kraja dana Narodna skupština vodila je i zaključila načelni pretres Predloga zakona o sprečavanju dopinga u sportu.

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić izjavio je da novi zakon o sprečavanju dopinga u sportu treba da utvrdi stroga pravila kontrole upotrebe nedozvoljenih supstanci, kao i da omogući nesmetano učešće naših sportista na međunarodnim takmičenjima.

Udovičić je, obrazlažući Predlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu u Skupštini Srbije, istakao da, ako se ne donese ovaj zakon, od naredne godine srpski sportisti neće moći da učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

Ukoliko se otkrije korišćenje doping sredstava, kako je objasnio, predviđeno je oduzimanje registrovanih sportskih rezultata i prava na bavljenje poslovima iz sistema sporta, ali i prava na kategorizaciju sportiste na državnom nivou.

Prema njegovim rečima, doping kontrolu obavlja 36 kontrolora, a sportisti su u obavezi da pristanu na pregled i mimo održavanja takmičenja, tako da kontrolori mogu da dođu i na kućnu adresu.

Kontrola se obavlja uzimanjem uzorka krvi i mokraće, pa čak i uzorka kose, objasnio je ministar, uz napomenu da je oduzimanje doping supstance i izricanje kazne posao inspektora.

Sankcije su, kako je ukazao, predviđene ne samo za sportiste, već i za one koji ih na bilo koji način podstiču na uzimanje dopinga, kao što su treneri i medicinski radnici, pri čemu se kažnjava i distribucija doping sredstava.

Udovičić je istakao da je uzimanje dopinga štetno po zdravlje sportista i protivno pravilima fer-pleja.

On je ukazao na to da će usvajanjem predloženog zakona ova oblast u potpunosti biti usklađena sa međunarodnim propisima i novim Svetskim antidoping kodeksom, koji stupa na snagu naredne godine.

Takođe, kako je dodao, ovim zakonskim rešenjem biće omogućeno da Srbija i dalje može da bude organizator međunarodnih takmičenja.

Antidoping agencija Srbije (ADAS) sprovela je od 1. januara 2006. do 25. novembra 2013. godine ukupno 4.347 doping kontrola.

Prilikom tih provera otkriveno je 48 doping pozitivnih sportista i tri druge povrede antidoping pravila.

Najviše doping pozitivnih bilo je u rvanju (šest), bodibildingu i bodifitnesu (šest), boksu (pet) i rukometu (pet), dok je u ostalim sportovima zabeleženo 26 doping pozitivnih.

Kod 48 doping pozitivnih sportista registrovano je prisustvo 64 zabranjene doping supstance, od tog broja - 50 odsto anaboličkih agenasa i steroida, 18 odsto kanabinoida, 15 odsto diuretika, 13 odsto stimulansa, dva odsto beta blokatora i dva odsto beta-agonista.

Tri druge povrede antidoping pravila konstatovane su u biciklizmu, boksu i džudou.

Narodna skupština nastavlja sa radom u utorak, 14. oktobra, u 10 časova.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 13.10.2014.