Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PODSTICAJIMA ZA POLJOPRIVREDNIKE


Poljoprivredni proizvođači, po novom pravilniku koji je stupio na snagu, mogu da dobiju podsticaj u maksimalnom pojedinačnom iznosu od pet miliona dinara za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Podsticaji se daju za primarnu proizvodnju biljnih kultura - žitarica, industrijskog, aromatičnog i lekovitog bilja, povrća, voća, grožđa i cveća. Takođe, pravo na tu vrstu subvencija može se ostvariti i za primarnu stočarsku proizvodnju - mleka, mesa, konzumne ribe i meda i drugih pčelinjih proizvoda, navedeno je u pravilniku čiji je tekst objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednicima su državne subvencije na raspolaganju za nabavku nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje, opreme i materijala za zaštitu od bolesti, štetočina, korova, grada, niskih i visokih temperatura, novih priključnih mašina i opreme za setvu, sadnju i berbu, novih plastenika.. Subvencioniše se, između ostalog, i nabavka nove opreme za smeštaj odnosno odgoj mlečnih krava, tovnih junadi, ovaca, koza, prasadi i živine, kvalitetnih priplodnih grla na domaćem i stranom tržištu, nabavka nove opreme za ribnjake i nove opreme za pčelarstvo...

Pravo na podsticaje, pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom, ima fizičko lice - nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik i pravno lice - privredno društvo, zemljoradnička zadruga, poljoprivredna srednja škola. Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se po zahtevu sa podacima iz Registra na dan 31. mart tekuće godine, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.


Zahtev za korišćenje podsticaja podnosi se Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu, u periodu od 1. maja do 15. oktobra tekuće godine.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/podsticaji-za-poljoprivrednike