Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


DOGOVOR: Povećanje poreskih obaveza advokata u 2014. godini ne može biti veće od 41,17 odsto, odnosno povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od deset odsto

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je da je postignut dogovor sa čelnicima advokatskih komora Srbije i Beograda, kojim se prekida obustava rada advokata u Srbiji.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević saopštio je da se štrajk nastavlja.

Saopšteno je i da je obrazovana šestočlana radna grupa u koju ulaze po tri predstavnika advokature i Ministarstva pravde koja će, uzimajući u obzir i odluke Ustavnog suda, raditi na usaglašavanju zakonskih propisa.

"Predlog Ministarstva pravde u pogledu poreza je prihvatljiv, ali da i dalje ostaje naš zahtev, kao primarni, za ukidanjem ekskluzivnosti javnim beležnicima, te da se taj problem mora rešiti u hitnoj zakonskoj proceduri", saopštio je predsednik AKS Đorđević.

"Predloženo je da se formira radna grupa koja će razmotriti set zakona vezan za javno beležništvo, ali tek nakon odluke Ustavnog suda o inicijativama koje su podneli advokati", naveo je advokat Berić.

On je naglasio da je tekst dogovora, koji je jutros na svom sajtu objavilo Ministarstvo pravde, sporazum koji je dogovoren na tom sastanku, ali uz ogradu predsednika AKS i AKB da oni to mogu da verifikuju tek nakon saglasnosti upravnih odbora, koju međutim nisu dobili.

Berić je napomenuo da je jedan od zahteva advokata koji se tiče poreza usaglašen i prihvaćen.

On se osvrnuo i na preporuku AKS o obustavi rada i zabrani ulazaka advokata u sudove, podsećajući da su prošle sedmice predstavnici Saveta advokatskih komora i Udruženje pravnika Evrope (CCBE) rekli da je nedopustivo onemogućiti advokatima da rade, kao i da je nedopustivo da se brišu sa spiska imenika advokata.

Nakon sastanka u petak, Protestni odbor AKS je saopštio da će tokom vikenda obavestiti sve upravne odbore komora u njenom sastavu radi jedinstvenog stava i odgovora koji će Ministarstvu dati o ovim predlozima u ponedeljak.

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je:

Email Print