Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DOGOVOR: Povećanje poreskih obaveza advokata u 2014. godini ne može biti veće od 41,17 odsto, odnosno povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od deset odsto


Ministarstvo pravde Srbije objavilo je da je postignut dogovor sa čelnicima advokatskih komora Srbije i Beograda, kojim se prekida obustava rada advokata u Srbiji.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević saopštio je da se štrajk nastavlja.

  • U saopštenju objavljenom na sajtu, Ministarstvo pravde navelo je da povećanje poreskih obaveza advokata u 2014. godini ne može biti veće od 41,17 odsto i da je postignuta saglasnost o jedinstvenim korektivnim faktorima, čijom primenom povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od deset odsto, a na osnovu objektivnih pokazatelja biće vršeno paušalno oporezivanje advokata počev od 1. januara 2015. godine.

Saopšteno je i da je obrazovana šestočlana radna grupa u koju ulaze po tri predstavnika advokature i Ministarstva pravde koja će, uzimajući u obzir i odluke Ustavnog suda, raditi na usaglašavanju zakonskih propisa.

"Predlog Ministarstva pravde u pogledu poreza je prihvatljiv, ali da i dalje ostaje naš zahtev, kao primarni, za ukidanjem ekskluzivnosti javnim beležnicima, te da se taj problem mora rešiti u hitnoj zakonskoj proceduri", saopštio je predsednik AKS Đorđević.

"Predloženo je da se formira radna grupa koja će razmotriti set zakona vezan za javno beležništvo, ali tek nakon odluke Ustavnog suda o inicijativama koje su podneli advokati", naveo je advokat Berić.

On je naglasio da je tekst dogovora, koji je jutros na svom sajtu objavilo Ministarstvo pravde, sporazum koji je dogovoren na tom sastanku, ali uz ogradu predsednika AKS i AKB da oni to mogu da verifikuju tek nakon saglasnosti upravnih odbora, koju međutim nisu dobili.

Berić je napomenuo da je jedan od zahteva advokata koji se tiče poreza usaglašen i prihvaćen.

  • "Što se tiče javnih beležnika, mislim da treba da sačekajmo odluku Ustavnog suda jer mi kao advokati funkcionišemo u okviru pravnog sistema", naveo je advokat.

On se osvrnuo i na preporuku AKS o obustavi rada i zabrani ulazaka advokata u sudove, podsećajući da su prošle sedmice predstavnici Saveta advokatskih komora i Udruženje pravnika Evrope (CCBE) rekli da je nedopustivo onemogućiti advokatima da rade, kao i da je nedopustivo da se brišu sa spiska imenika advokata.

Nakon sastanka u petak, Protestni odbor AKS je saopštio da će tokom vikenda obavestiti sve upravne odbore komora u njenom sastavu radi jedinstvenog stava i odgovora koji će Ministarstvu dati o ovim predlozima u ponedeljak.

Izvor: Tanjug