Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Kvote za manje zastupljeni pol - i žene i muškarce, zavisno od oblasti, odnose se na mesta odlučivanja, izvršne funkcije i javni sektor. Ne odnose se na privatni sektor i ne podrazumevaju nasilno menjanje izgleda profesija za koje ne postoji interesovanje drugog pola


Obavezne kvote za manje zastupljen pol u političkom i javnom životu, rodno osetljiv jezik, drastične kazne zbog polne diskriminacije - sve to su odredbe novog Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, oko kog se povela široka polemika. I dok se ne stišava bura zbog Nacrta između Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, koje je propis napisalo, i Ministarstva rada, koje jedino od svih Vladinih resora nije dalo "zeleno svetlo", javnost se pita šta će podrazumevati obavezne kvote od 40 odsto manje zastupljenog pola. Da li će generali u vojsci ili policiji naprasno dobijati otkaze ili odlaziti u penziju da bi njihova mesta zauzele generalke (generalice?), ili će poslodavci na konkursima za krojačice primati krojače, čak i kada su manje kvalitetni, da bi imali ravnotežu.

Da niko neće dobiti otkaz zato što pripada nekom polu, potvrđuju u Ženskoj platformi za razvoj Srbije, koja je sarađivala na izradi zakona.

- Prema važećim propisima, zabranjeno je da osnov zaposlenja bude isključivo pol. Takvo tumačenje zakonskih odredaba je netačno i štetno - objašnjavaju u Ženskoj platformi. - Kvote za manje zastupljeni pol - i žene i muškarce, zavisno od oblasti, odnose se na mesta odlučivanja, izvršne funkcije i javni sektor. Ne odnose se na privatni sektor i ne podrazumevaju nasilno menjanje izgleda profesija za koje ne postoji interesovanje drugog pola. Zakon pre svega ohrabruje dečake i devojčice da zanimanje biraju prema sopstvenim željama.

Posebno mnogo primedaba čuje se na račun rodno osetljivog jezika, zbog kog će se menjati nastavni planovi i udžbenici, a i mediji će biti u obavezi da ga koriste. Već postoji strah od kazni od pola miliona do milion i po dinara ako se upotrebi "novinar" umesto "novinarka" ili "sudija" umesto "sutkinja". Bune se i mnogi lingvisti.

Prema rečima prof. dr Sreta Tanasića, potpredsednika Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, ovakva upotreba jezika nije dobra. Jezik, kaže, treba pustiti da se sam prirodno razvija i menja, a ne preko noći uvoditi borkinje, sutkinje, psihološkinje, trenerke i poslanice.

- Jezik ne voli nered, a ne voli ni stege. Kroz svoj razvoj dug nekoliko hiljada godina, sam je rešavao sva pitanja. Nije mu potreban inženjering - naglašava prof. Tanasić. - U nekim profesijama spontano su se nametnule razlike u rodu, ali tamo gde ih nema, ne treba ih na silu uspostavljati. Bojim se da se sa tim inženjeringom preteruje. Insistira se na jednim terminima, a možda će jezik za neko vreme sam ponuditi neke druge izraze.

Prof. Tanasić smatra da se u nekim stvarima preteruje sa rodnim razlikama toliko da će uskoro morati da se govori "čovek i žena su u 20. veku stigli u kosmos".

On dodaje da su i Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU i Institut za srpski jezik izneli svoj stav - da jezik ne treba siliti i da ga treba pustiti da se prirodno razvija. Toga bi, zaključuje, trebalo da se drži i zakon.

- Nije uobičajeno govoriti borkinja, mada neke borkinje od insistiranja na tome sigurno dobro zarađuju - kaže prof. Tanasić.

Inače, Socijalno-ekonomski savet nije prihvatio Nacrt zakona.

- On ima niz manjkavosti, a ni socijalni partneri nisu bili konsultovani - izjavio je Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije. - On nije prihvatljiv za sindikate, Uniju poslodavaca Srbije i Ministarstvo za rad, te da bi ga trebalo pisati iz početka.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. Spasojević / I. Mićević, 12.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija