Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Nastavak Izborne skupštine AKS 16. septembra 2017. godine


Vest preuzeta sa vebsajta Danas, V. J., 12.09.2017.

Izborna skupština Advokatske komore Srbije koja je zbog nedostatka kvoruma odložena 1. jula, nastaviće se 16. septembra 2017. godine. Na njoj će delegati skupštine AK Srbije birati nove organe komore, a najviše će pažnje biti usmereno na to ko će zameniti Dragoljuba Đorđevića na mestu predsednika AKS-a.

Ipak, ko god da bude izabran na čelna mesta u organima srpske komore, pod pretpostavkom da ovoga puta bude kvoruma, podele među advokatima će ostati.

Dragoljub Đorđević je godinama unazad tvrdio da ne može da napusti funkciju predsednika AKS-a zbog toga što AK Beograda ne želi da pošalje delegate na skupštinu. Na taj način, kako navodi, nije legalno mogla da se izvrši primopredaja dužnosti. Taj problem je razrešen izborima 13. maja ove godine, kada je za predsednika beogradske komore izabran Jugoslav Tintor. Međutim, to tako ne vidi većina u AK Beograda. Manje od mesec dana nakon Tintorovog izbora održana je još jedna izborna skupština u AK Beograda na kojoj je za predsednika izabran Vladimir Gajić.

Od tog trenutka traje kriza u kojoj dve grupe advokata tvrde da rukovode AK Beograda. Jugoslav Tintor svoj legitimitet crpi iz činjenice da je izborna skupština od 13. maja sazvana direktno na skupštini komore. S druge strane, Vladimir Gajić sebe smatra predsednikom pošto je izbore na kojima je on pobedio sazvao Upravni odbor komore, koji je po Statutu AKB jedini ovlašćen da ih sazove.

Stoga, ukoliko "Tintorovi" delegati u AK Srbije, učestvuju u izboru novog rukovodstva, za očekivati je da ih Vladimir Gajić i većina beogradskih advokata koja njega smatra predsednikom najveće regionalne komore, neće priznati.

Na taj način će se podele unutar advokature samo produbiti, čime će biti nastavljena marginalizacija uticaja advokatskih komora.

Izvor: Vebsajt Danas, V. J., 12.09.2017.
Naslov: Redakcija