Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: NA SEDNICI DVT-A ZAKAZANOJ ZA 19. SEPTEMBAR 2016. GODINE BIćE DONETA ODLUKA O KANDIDATIMA ZA šEFOVE U 33 JAVNA TUžILAšTVA, TE U TUžILAšTVU ZA RATNE ZLOčINE


Državno veće tužilaca (DVT) izabraće konačno svog kandidata za Tužioca za ratne zločine i još 33 šefa javnih tužilaštava u Srbiji, na sednici zakazanoj za 19. septembar 2016. godine. Po izboru kandidata predlozi će biti dostavljeni Vladi, pa Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Tako će konačno biti završen posao započet pre godinu dana, zbog čega je Srbija dobila "packe" i od haškog tužioca Serža Bramerca, kada je podnosio izveštaj Savetu bezbednosti, u junu 2016. godine.

DVT bi u ponedeljak trebalo da izabere budućeg Tužioca za ratne zločine između zamenice tužioca za ratne zločine Snežane Stanojković, aktuelnog rukovodioca Tužilaštva Milana Petrovića, sudije Apelacionog suda u Novom Sadu Dejana Terzića, zamenika Republičkog tužioca Đorđa Ostojića i zamenika Višeg tužioca u Novom Sadu Milorada Trošića.

Ubedljivo najviše bodova ima Stanojkovićeva, pa ako se DVT odluči za slanje jednog imena, to će biti njeno. Odmah iza nje je Terzić, koji bi takođe mogao da ide na Vladu, ako DVT pošalje imena više kandidata.

Osim izbora tužioca za ratne zločine, koji je već jednom propao prošle godine jer nijedan od kandidata nije imao većinu, značajan je i izbor 33 šefa tužilaštava, jer njima još od Nove godine rukovode vršioci funkcije koje je postavio Republički javni tužilac. I ovaj izbor je, uslovno rečeno, 2015. godine propao. Tada je bio raspisan oglas za šefove 88 tužilaštava, a prethodni sastav DVT-a je, posle sprovedenog postupka selekcije, bez obrazloženja, Vladi uputio predloge samo za 55. Pritom, DVT je slao Vladi sve kandidature, ne opredeljujući se za jedno ime.

Još veća nelogičnost desila se 1. januara, kada su za vršioce funkcija u preostala 33 tužilaštva bez šefa postavljeni oni koji nisu ni konkurisali za ta mesta.

Pet novih izbornih članova DVT-a tražilo je zato vanrednu sednicu, na kojoj bi se donela odluka o hitnom predlaganju kandidata za preostala 33 tužioca. Oni su se izborili za to da na Vladu odu samo imena onih koji su dobili najviše bodova ili onih između kojih je razlika u oceni manja od jedan. Vlada bi onda predložila Narodnoj skupštini ljude za koje misli da imaju najveći integritet.

Inače, DVT je na sednici 8. septembra 2016. godine odlučio i o predlaganju 22 kandidata za prvi izbor za zamenika javnog tužioca. Ovo je prvi predlog za izbor nosilaca javnotužilačke funkcije otkada je otvoreno Poglavlje 23 i ujedno prva sednica na kojoj su članovi DVT-a postigli konsenzus o suštinskim pitanjima. Do tada je vladala potpuna paraliza i podela na stare članove, po funkciji, i nove, izborne. Zbog toga je Udruženje tužilaca Srbije u više navrata apelovalo na postizanje konsenzusa.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 13.09.2016.
Naslov: Redakcija