Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED: NEADEKVATNI I NEDOVOLJNO RAZRAđENI PROSTORNI I URBANISTIčKI PLANOVI SMETNJA ZA BRAUNFILD INVESTIRANJE


Oživljavanje starih objekata i ruiniranih kompleksa, takozvano braunfild investiranje u svetu je popularno već dve decenije. U Srbiji, najčešće zbog nerešenog imovinskog pitanja zemljišta, slaba je zainteresovanost za ovaj vid investiranja.

Braunfild objekti su veoma privlačni za investitore jer praktično dobijaju gotov prostor koji treba da urede. Ipak, zbog stečaja koji traje godinama, zainteresovanost je slaba, naročito stranih investitora.

Neadekvatni i nedovoljno razrađeni prostorni i urbanistički planovi takođe su barijera investitorima, smatraju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj "NALED".

Ana Knežević Bojović iz NALED- a, navodi da je dugo bilo nejasno pitanje vlasništva nad zemljom.

"Nedovoljno podsticajni poreski sistem, nepostojanje jasnih podsticaja za braunfilde. Takođe, ono što predstavlja veliki problem je što vi do dana današnjeg nemate jasan pregled braunfild lokacija", dodaje Ana Knežević Bojović.

Iz tog razloga resorno ministarstvo je zatražilo od lokalnih samouprava da do kraja godine dostave precizne podatke o broju potencijalnih braunfild objekata.

"Kada budemo sistematizovali podatke, napravili bazu podataka, onda ćemo i kao država napraviti i određene podsticajne mere kako bismo ubrzali realizaciju ovakvih projekata", ističe Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva.

Pojedine razvijene zemlje, poput Nemačke, imaju posebne fondove kojima stimulišu investitore da ulažu u napuštene objekte. U Srbiji ima više od hiljadu napuštenih objekata.

Izvor: Vebsajt RTS, 13.09.2015.