Zastava Bosne i Hercegovine

FINALNA VERZIJA NOVOG PRAVILNIKA O EVIDENCIJI PROMETA ROBA DO KRAJA MESECA: LAKšA EVIDENCIJA PROMETA, MOGUćE VOđENJE EVIDENCIJE U ELEKTRONSKOM OBLIKU


Planirano je da do kraja meseca bude završena finalna verzija teksta novog Pravilnika o evidenciji prometa roba, izjavio je pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Žarko Malinović.

Ključne polazne osnove pri kreiranju tog dokumenta bile su pojednostavljivanje procedura i jednostavna i transparentna kontrola prometa, rekao je Malinović na sednici Odbora udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije.

On je, predstavljajući radnu verziju tog pravilnika, naveo je da će sada biti moguće da se evidencija ne vodi samo u pisanom obliku, kroz knjige, već i da se vodi u elektronskom obliku.

"Činjenica je da veliki broj privrednih subjekata, tačnije većina, u saradnji sa svojim računovođama ili samostalno, imaju softversku podršku i sada se već veliki deo vođenja evidencije obavlja u elektronskom obliku", rekao je Malinović.

On je napomenuo da je dugoročan cilj da se ovaj proces u potpunosti digitalizuje, ali da to je to sada samo mogućnost, a ne obaveza.

Malinović je istakao da Ministarstvo ne želi da u ovom trenutku nameće dodatne obaveze i nove troškove preduzetnicima.

"Trudili smo se i da neke pojmove jasnije definišemo - gde se čuva knjiga evidencije prometa, kako se ona čini dostupnom...Neke stvari koje su bile neuređene, kao što je na primer vođenje evidencije kada imamo akcije i prodajne podsticaje, sada smo definisali", rekao je Malinović.

Član Radne grupe za izradu tog propisa Snežana Mitrović podsetila je da je prethodni pravilnik koji je uređivao to pitanje donet 2010. godine, a da će novim propisom biti otklonjene sve dileme i dvosmislena tumačenja.

Kao jednu od novina, Mitrović je navela to što će sada moći da se prilože i kopije isprava koje prate robu na osnovu kojih se vodi knjiga evidencije prometa (KEP), što do sada nije bio slučaj, već je jedino bilo moguće koristiti original.

Izvor: Tanjug, 13.08.2015.