Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MREŽA ZA RESTITUCIJU: PRE DONOšENJA PROPISA KOJIMA BI SE OMOGUćILO RASPOLAGANJE DRżAVNOM IMOVINOM OBEZBEDITI POPIS I EVIDENCIJU JAVNE SVOJINE


Mreža za restituciju traži od Vlade Srbije da hitno obezbedi popis i evidenciju javne svojine, a pre donošenja bilo kakvih propisa kojima bi se omogućilo raspolaganje tom imovinom.

U saopštenju ta organizacija navodi da se njihova inicijativa posebno odnosi na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, s obzirom da ne postoji evidencija o 1,6 miliona hektara državnog zemljišta.

Iz Mreže podsećaju i da Predlog zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije, koji je nedavno vraćen iz skupštine, nije zamisao aktuelne vlade, te da je još vlada Mirka Cvetkovića maja 2012. donela zaključak koji je sadržao spisak nekretnina poverenih društvu DIPPOS d.o.o.

"Cilj donošenja ovog zaključka bio je da u to vreme pripremljene i uzurpirane nekretnine od strane lica povezanih sa vlastima nikako ne budu u procesu naturalne restitucije, jer bi se na taj način razotkrilo ko su zaista korisnici-zakupci i pod kojim uslovima te državne imovine", navodi u saopštenju Mreža za restituciju.

Kažu i da se na tom spisku nalazi nekoliko objekata koji zaista služe za potrebe ambasada, ali da su oni samo poslužili "kao maska" da bi se prikrila većina ostalih zakupaca po privilegovanim uslovima.

Zbog toga, smatraju u Mreži, neophodna je istraga o svim nepravilnostima kojima je omogućeno da još od vremena Slobodana Miloševića "nestane" veliki broj stanova koji su bili povereni na upravljanje tada Diplomatsko stambenom preduzeću, a zbog čega niko nikada nije odgovarao.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić vratio je 6. avgusta republičkom parlamentu na ponovno odlučivanje Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije, smatrajući ga neustavnim.

Mediji su preneli da je za predsednika sporno što pravo na kupovinu državnih vila i stanova imaju samo njihovi zakupci i što se u javnosti više od godinu dana znalo da je takav zakon u pripremi, pa su se zaključivali ugovori o zakupu za nekretnine koje su sada predmet prodaje.

Zakonom je predviđeno da pravo na kupovinu imaju korisnici i zakupci koji su ugovore potpisali pre 1. januara ove godine.

Izvor: Tanjug, 13.08.2015.