Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Poštovati propise o radu na visokim temperaturama


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije upozorilo je na činjenicu da se od 1. avgusta na gradilištima u Srbiji dogodio veći broj povreda na radu − jedna smrtna, jedna teška povreda sa smrtnim ishodom, pet teških i 11 lakih povreda.

Ministarstvo je iz tog razloga ponovilo apel poslodavcima i zaposlenima da dosledno primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Jedan od razloga porasta broja povreda na radu jesu i visoke spoljne temperature, koje se već duži period ne spuštaju ispod 35 stepeni Celzijusa, s obzirom na to da takvi vremenski uslovi dodatno utiču na umor i pad koncentracije zaposlenih koji rade na otvorenom.

Poslodavci i radnici se zbog toga upozoravaju na to da se pridržavaju propisa iz ove oblasti, Preporuka Vlade Republike Srbije i Smernica za rad na visokim temperaturama, a naročito da sprovode organizacione, tehničke, zdravstvene i mere promene režima rada.

To podrazumeva čestu izmenu zaposlenih koji rade na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, kao i prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca.

Pored toga, obavezno je informisanje radnika o rizicima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama i simptomima bolesti koje su time prouzrokovane, kao i obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema, navodi se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.08.2015.