Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE POKRAJINSKE VLADE ODRŽANE 13.8.2014. GODINE


Pokrajinska vlada je na sednici, kojom je predsedavao Bojan Pajtić, obezbedila 23,4 miliona dinara Opštoj bolnici u Subotici, za finansiranje prve faze projekta koja obuhvata ugradnju gasnog parnog kotla visokog koeficijenta efikasnosti. Projekat realizuje Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine.

Naime, u postojećoj kotlarnici u Opštoj bolnici u Subotici neophodno je zameniti dva parna kotla na mazut iz 1969. godine, koji obezbeđuju svakodnevno funkcionisanje važnih službi u bolnici: za centralnu sterilizaciju, pripremu hrane i vešeraja. I pored tekućeg održavanja, jedan kotao je već van upotrebe usled pucanja dimnih cevi i zadnjeg zida.

Stručni nalazi operatera sistema JKP "Toplana" Subotica ukazuju na alarmantno stanje i nepouzdan rad sistema koji zahteva hitnu reakciju. Merama pokrajinskog inspektora za energetiku od 8. jula 2014. godine takođe su stavljene značajne primedbe i rokovi za otklanjanje nedostataka, kojima nije moguće odgovoriti bez interventnog instaliranja visokoefikasnog parnog kotla.

Pored navedenih, urgentnih razloga za nabavku novog gasnog kotla za nesmetan rad Opšte bolnice Subotica, izvesni su i dugoročni pozitivni rezultati u oblasti energetske efikasnosti i uštede energenata. Instaliranjem novog parnog kotla sa višim stepenom iskorišćenosti i manjim gubicima, kao i novom, automatski regulisanom linijom za hemijsku pripremu kotlovske vode, moguće je smanjiti potrošnju energenta za još 20 odsto na godišnjem nivou. Pored ekonomske isplativosti ove investicije za tri do četiri godine, sigurnija isporuka pare potrošačima i povećanja bezbednosti na radu, smanjili bi i stepen emitovanja ugljen dioksida u atmosferu. Druga faza projekta predviđa ugradnju parnog kotla na biomasu.

Pokrajinska vlada usvojila je informacije o načinu realizacije obaveza "Žitohema" iz Zrenjanina i "Stamevskog" iz Stare Pazove, koje proističu iz ugovora o sufinansiranju pogona za primenu novih tehnologija u AP Vojvodini. U cilju izmirenja obaveza, "Žitohem" je zadužen da isporuči 10 tona organskih jabuka, a "Stamevski" svoje proizvode: mini kolače i torte, u vrednosti od 20 miliona dinara, za zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

Pored toga, Pokrajinska vlada zadužila je Direkciju za robne rezerve AP Vojvodine, da interveniše robama u opštinama Žitište, Titel i Bački Petrovac. Opština Žitište obratila se za pomoć za zaposlene u preduzeću "Agroživ". Za 1030 zaposlenih radnika i njihove porodice uputiće se prehrambeni i sanitarni artikli u vrednosti od 3.626.000 dinara. U cilju pružanja pomoći socijalno ugroženom delu stanovništva u opštini Titel uputiće se paketi u vrednosti od 2.800.000 dinara. Opštini Bački Petrovac uputiće se pomoć u artiklima iz Robnih rezervi Vojvodine u vrednosti od 1.000.000 dinara. Pomoć u paketima sa prehrambenim i sanitarnim artiklima biće obezbeđena i za članove Udruženja paraplegičara o kvadriplegičara južnog Banata iz Pančeva. Crvenom krstu Novog Sada biće obezbeđene palete za manipulaciju robom koja se otprema kao pomoć socijalno ugoženom delu stanovništva, prehrambeni artikli za narodnu kuhinju i štedljive sijalice. Sva isporučena roba delom je iz robnih rezervi, a delom roba iz povraćaja koju su različita preduzeća stavila na raspolaganje Pokrajinskoj vladi, po osnovu realizacije dela obaveza iz programa sufinansiranja proizvodnih pogona novih tehnologija.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 13.8.2014.