Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Formiran Savet za suzbijanje nasilja u porodici


Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 13. jula 2017. godine osnovala je Savet za suzbijanje nasilja u porodici, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović, istakavši da bi prva sednica ovog saveta trebalo da bude održana naredne nedelje.

Kuburović, koja je član tog saveta, istakla je da je osnivanje Saveta predviđeno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon), koji je na predlog Ministarstva pravde, Narodna skupština Republike Srbije usvojila u novembru 2016. godine, a čija je primena počela 1. juna 2017. godine.

Ona je istakla da osnivanje Saveta nije iznuđeno tragičnim događajima koji su se dogodili u poslednjih nekoliko dana, već je njegovo osnivanje predviđeno pomenutim Zakonom.

Morali smo da sačekamo formiranje Vlade u punom mandatu, kako bismo osnovali ovaj Savet, napomenula je Kuburović.

Prema njenim rečima, cilj ovog Saveta je da prati primenu Zakona i da blagovremeno otkloni nedostatke i nedoumice koje se jave u praksi.

Takođe, kako je dodala, Savet treba da poboljšava koordinaciju i delotvornost nadležnih institucija u borbi protiv porodičnog nasilja, što je bio do sada najveći nedostatak sistema prilikom postupanja državnih organa u ovakvim slučajevima.

Članovi Saveta su potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ministar bez portfelja zadužen za populacionu politiku Slavica Ðukić-Dejanović.

Takođe, članovi ovog saveta su i predstavnici ustanova nadležnih za primenu Zakona.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.07.2017.
Naslov: Redakcija