Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA SPREMNA DA OTVORI JOŠ OSAM PREGOVARAČKIH POGLAVLJA U PREGOVORIMA SA EU


Srbija je u ovom trenutku spremna da otvori još osam pregovaračkih poglavlja, poručili su članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije u razgovoru sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Italije Vićencom Amendolom.

Amendola je naglasio je da je Srbija uvek imala podršku Italije na evropskom putu i da se čvrsto zalaže za ideju priključenja Zapadnog Balkana evropskoj zajednici, saopšteno je iz republičkog parlamenta.

On smatra da je potrebna čvršća i jasnije definisana vizija evro integracija i konkretno projektno umrežavanje na nivou celog regiona, a istakao je i da Italija snažno podržava sprovođenje ne samo ekonomskih reformi u Srbiji, već i reformi zakonodavstva i administracije.

"Reforme su bitne i neophodne, jer samu zemlju čine snažnijom", rekao je Amendol.

Zamenica predsednika tog odbora, Elvira Kovač, istakla je da je stav građana prema evropskom putu jasno iskazan na parlamentarnim izborima, a koji se ogleda kroz veliku podršku strankama evropske orjentacije.

Istakla je da su poslanici spremni za veliki posao koji je pred novim sazivom parlamenta, pre svega u nastavku sprovođenja ekonomskih reformi, a zatim i u usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Kovač je istakla značaj otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koje je Odbor za evropske integracije bez obzira na izbore razmotrio u tehničkom mandatu, navodeći da je parlament intenzivno uključen u evropski proces i da je inicirao i uključenje šire javnosti kroz saradnju sa civilnim sektorom i nevladinim organizacijama.

"Srbija je u ovom trenutku spremna da otvori još osam pregovaračkih poglavlja", izjavila je Kovač, koja je izrazila nadu da proces proširenja s obzirom na odluku referenduma u Velikoj Britaniji neće biti doveden u pitanje i da će EU uspešno prevazići teškoće sa kojima se susrela.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija