Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA: REGISTROVANI PROIZVOđAčI MOGU DA BUDU PREDUZETNIčKE RADNJE I PRAVNA LICA, PROIZVODNJA JAKIH ALKOHOLNIH PIćA UZ JEDNOSTAVNIJE USLOVE I MANJE TROšKOVE, GEOGRAFSKA OZNAKA ćE IZ INDIVIDUALNOG PRAVA PREćI U KOLEKTIVNO


Proizvođači jakih alkoholnih pića u Srbiji ubuduće će moći da se bave tom delatnošću uz jednostavnije uslove i manje troškove, i da samim tim budu konkurentniji na stranim tržištima, istaknuto je na javnoj raspravi o tom dokumentu, 13. jula 2015. godine, u Privrednoj komori Beograda.

Novi zakon predstavlja veliki korak ka usklađivanju proizvodnje jakih alkoholnih pića u Srbiji sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, i ujedno omogućava fizičkim licima da, kroz ugovorni odnos, višak destilata prodaju registrovanim proizvođačima za dalju doradu i preradu.

Cilj novih zakonskih rešenja je da se smanji nivo sive ekonomije i poveća broj registrovanih proizvođača, uz maksimalno uvažavanje parametara kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

Srbija će novim zakonom postići harmonizaciju sa evropskim propisima u toj oblasti, a geografska oznaka će biti regulisana na potpuno novi način.

Kako je objasnio Milan Ćuprić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine geografska oznaka će iz individualnog prava preći u kolektivno, a novim zakonom je propisan postupak zaštite.

"Tako ćemo stvoriti mogućnost da jaka alkoholna pića iz Srbije dobiju novu vrednost i dodatni kvalitet kojim će se isticati na tržištu u odnosu na ista takva pića iz okruženja", rekao je Ćuprić, koji je rukovodilac grupe za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

On je objasnio da su nova zakonska rešenja usmerena ka pojednostavljivanju pravila za registraciju proizvođača i samu proizvodnju.

Ćuprić je rekao da će fizičkim licima biti omogućena proizvodnja sirovina za jaka alkoholna pića, pri čemu će samo registrovani proizvođač moći da plasira na tržište jaka alkoholna pića za neposrednju ljudsku potrošnju.

Predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u Privrednoj komori Beograda, Ivan Urošević, napomenuo je da će ovo zakonsko rešenje na jedinstven način regulisati oblast proizvodnje, prometa, kontrole kvaliteta, kao i postupak registracije geografske oznake za jaka alkoholna pića.

Urošević je podsetio na to da su predstavnici ove grupacije aktivno učestvovali u izradi ovog zakona, koji bi trebalo da, pre svega, smanji sivo tržište i poveća bezbednost i kontrolu jakih alkoholnih pića.

Sada će svako ko želi moći da se bavi proizvodnjom ovih pića u zakonskim okvirima. Proizvođači su obavezni da proizvedu zdravstveno bezbedan proizvod i oni su u potpunosti odgovorni za svoj proizvod i kvalitet, naveo je Urošević.

Registrovani proizvođači mogu da budu preduzetničke radnje i pravna lica, i samo oni smeju da stavljaju jaka alkoholna pića u promet kao gotov proizvod u originalnom pakovanju, a svi ostali mogu da se bave proizvodnjom poluprozivoda, naveo je Urošević.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 13.07.2015.