Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: POVERENIK UPOZORAVA NA NEDOZVOLJENU OBRADU PODATAKA O LIčNOSTI U FONDU PIO


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, uputio je upozorenje Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zbog nepravilnosti koje taj fond čini prilikom obrade ličnih podataka osiguranika izdajući umesto traženih uverenja kompletne M4 obrasce.

Poverenik je, kako je saopštio, naložio Fondu PIO da ga u roku od 8 dana obavesti o merama koje će preduzeti radi otklanjanja nepravilnosti na koje je ukazao.

"Fond PIO na zahtev osiguranika za izdavanje uverenja koje im je potrebno prilikom upisa dece u predškolske ustanove, umesto uverenja izdaje kopiju kompletnog M4 obrasca, za šta nema pravni osnov. Dodatno, kompletan M4 obrazac sadrži mnogo više ličnih podataka nego što je svrsishodno i potrebno (o stažu osiguranika, zaradama, naknadama zarada...)", naveo je Šabić u saopštenju.

Prema njegovoj oceni, na ovaj način, ne samo da se odstupa od fundamentalnog načela Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012) - pravnog osnova, kao i svrsishodnosti i srazmernosti, nego se i nepotrebno lični podaci osiguranika izlažu riziku zloupotrebe, što se ne može i ne sme pravdati "jednostavnijim" i "bržim" postupanjem nadležnih.

Generalno se što pre mora prestati sa, na svim nivoima snažno i dugo prisutnom praksom, da se zato što je činovnicima "lakše" ili "zgodnije" ignorišu i potcenjuju obaveze u vezi sa zaštitom ličnih podataka, naglašava Šabić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 13.07.2015.