Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: OBRAZOVANA RADNA GRUPA ZA IZRADU IZMENA I DOPUNA OVOG ZAKONA


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da će Srbija vratiti instituciju koja obezbeđuje efikasan sistem izvršenja, a to je služba društvenog knjigovodstva, odnosno služba platnog prometa.

Selaković je na 10. evropskom forumu za unapređenje vladavine prava istakao da uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti predstavlja osnovne ciljeve koji su propisani Nacionalnom stategijom reforme pravosuđa.

On je ukazao na to da su u primeni važećeg Zakona o izvršenju i obezbeđenju uočeni brojni nedostaci, koji se odnose na odgovornost izvršitelja kod preciziranja lakših i težih disciplinskih povreda, vođenje neuredne evidencije, kao i na neujednačenosti prakse u donošenju akata.

Ministarstvo je, s obzirom na njihove moguće posledice, obrazovalo radnu grupu za izradu izmena i dopuna ovog dokumenta, čiji je zadatak da popravi i učini jasnim odredbe zakona o opštem delu izvršnog postupka i na taj način uspostavi efikasniji sistem izvršenja, a položaj izvršitelja učini jasnijim,objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji trenutno radi 199 izvršitelja kojima su preneta široka ovlašćenja, a uskoro će ih biti 218, što čini 70 odsto ukupnog broja predviđenog pravilnikom.

Njihova široka ovlašćenja, kako je naveo, ogledaju se u nadležnosti vođenja izvršnog postupka na osnovu dugovanja komunalnim preduzećima, gde sprovode i dozvoljavaju izvršenje, što je u ostalim izvršnim stvarima u nadležnosti sudova.

Selaković je najavio da će biti organizovane dodatne obuke za izvršitelje u cilju njihove kvalitetnije edukacije za rad, ali i da će Ministarstvo, u skladu sa neophodnošću postojanja stručnog kadra za vršenje nadzora nad izvršiteljima, raditi na jačanju personalnih potencijala unutar samog resora.

Dugogodišnja neefikasnost u izvršenju sudskih odluka, kao i veliki broj nerešenih izvršnih predmeta, doprineli su uvođenju profesije izvršitelja, koja je, zajedno sa javnobeležničkom profesijom, od suštinskog značaja za jačanje pravne sigurnosti, pravosudne efikasnosti, ali i za poboljšanje investicione klime u Srbiji, zaključio je ministar.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.7.2014.