Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

10. EVROPSKI FORUM ZA UNAPREĐENJE VLADAVINE PRAVA


Kako bi obezbedila efikasan sistem izvršenja, Srbija će uskoro vratiti Službu društvenog knjigovodstva (SDK), odnosno službu platnog prometa.

„Uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti predstavlja osnovne ciljeve koji su propisani Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa i Srbija će vratiti instituciju koja obezbeđuje efikasan sistem izvršenja, a to je služba društvenog knjigovodstva, odnosno služba platnog prometa“, rekao je ministar pravde Nikola Selaković, govoreći na 10. Evropskom forumu za unapređenje vladavine prava.

Kako je naglasio, dugogodišnja neefikasnost u izvršenju sudskih odluka, kao i veliki broj nerešenih izvršnih predmeta, doprineli su uvođenju profesije izvršitelja, koja je zajedno sa javnobeležničkom profesijom od suštinskog značaja za jačanje pravne sigurnosti, pravosudne efikasnosti, ali i poboljšanje investicione klime u Srbiji.

Inače, u Srbiji trenutno radi 199 izvršitelja, a uskoro će ih biti 218, što čini 70 odsto od ukupnog broja predviđenog pravilnikom. Izvršitelji su u naš pravosudni sistem uvedeni 2011. godine - Zakonom o izvršenju i obezbeđenju - i na njih su preneta široka ovlašćenja, koja se ogledaju u nadležnosti vođenja izvršnog postupka na osnovu dugovanja komunalnim preduzećima, gde ne samo da sprovode, već i dozvoljavaju izvršenje, što je u ostalim izvršnim stvarima u nadležnosti sudova.

Međutim, kako ističe Selaković, u primeni postojećeg Zakona o izvršenju i obezbeđenju uočeni su brojni nedostaci koji se tiču odgovornosti izvršitelja kod preciziranja lakših i težih disciplinskih povreda, vođenje neuredne evidencije, kao i neujednačenosti prakse u donošenju akata.

„Svesno mogućih posledica tih nedostataka, Ministarstvo pravde obrazovalo je Radnu grupu za izradu izmena i dopuna ovog zakona, čiji je zadatak da popravi i učini logičnim i jasnim odredbe Zakona o opštem delu izvršnog postupka i time uspostavi efikasniji sistem izvršenja, a položaj izvršitelja učini jasnijim“, rekao je Selaković.

On je, takođe, najavio i da će u narednom periodu biti organizovane dodatne obuke za izvršitelje, kako bi bili dobro i kvalitetno edukovani za svoj rad, ali i da će ministarstvo, svesno neophodnosti postojanja stručnog kadra za vršenje nadzora nad izvršiteljima, raditi na jačanju personalnih potencijala unutar samog ministarstva.

Izvor: http://www.danas.rs, B. K.