Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠEN EKSPLANATORNI BILATERALNI SKRINING ZA POGLAVLJE 11: PRIPREMLJEN NACRT ZAKONA O BEZBEDNOSTI HRANE


Sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Danilo Golubović je rekao da je završen eksplanatorni bilateralni skrining za poglavlje 11 koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj i eksplanatorni skrining za poglavlje 12 koje se tiče bezbednosti hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

"Dobićemo odgovore od EK da li ćemo imati dodatni period da ispravimo neke stvari koje smatraju da nisu još dovoljne urađene, da bi mogli da otvorimo pojedina poglavlja", naveo je Golubović.

Srbija će u tom slučaju morati da predoči akcioni plan i vremenski period za koji će to biti završeno, kao i predviđeni budžet, naveo je, dodajući da to nisu mala sredstva i da će biti potrebna podrška vlade.

Govoreći o institucionalnim nedostacima, Golubović je ukazao da se to pre svega odnosi na Upravu za agrarna plaćanja.

Kako je objasnio, neophodno je preseliti Upravu iz Šapca u Beograd, povećati broj zaposlenih, a problem je i što ta institucija nije akreditovana.

"Očekujemo da ćemo u vrlo kratkom roku uraditi, jer smo dobili punu podršku Vlade Srbije, da se taj program stavi 'ad akta", kazao je Golubović, napominjući da je Ministarstvo dobilo dozvolu za određeno povećanje broja zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja, što će donekle rešiti taj problem.

On je ukazao da se uspostavlja sistem u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji - oprema koja je bila rasuta po Srbiji je sakupljena na jedno mesto i montira se, kompletno su završene spoljne popravke zgrade, a uskoro će biti raspisana javna nabavka za opremu za analizu kvaliteta mleka.

"EU je potpuno opravdano stala sa finansiranjem, jer ne vidi konkretne rezultate kada je u pitanju nacionalna laboratorija, i mi dajemo sve od sebe da pokažemo da ćemo ono što smo obećali i uraditi", poručio je Golubović.

Ono što nam predstoji je i donošenje određenih akata i zakona, pre svega Zakona o bezbednosti hrane, rekao je sagovornik Tanjuga.

Golubović je naveo da je pripremljen nacrt tog zakona, ali da je neophodno izmeniti još pet zakona iz oblasti uprave za zaštitu bilja i veterine koji se "naslanjaju" na izmene u tom zakonu, za šta je, prema njegovim rečima, potreban i politički konsenzus.

"Mi ni do sada nismo imali problema u pogledu kontrole bezbednosti hrane... čak smo u nekim delovima bili strožiji nego EU", kazao je Golubović, objašnjavajući da je reč o nijansama i primeni novih standarda i regulative po pitanju uvoza pesticida i u delu veterine.

Prema njegovim rečima, finalizovan je i nacrt Strategije razvoja poljoprivrede Srbije od 2014. do 2024, a očekuje se njeno skoro usvajanje.

Golubović je podsetio da je gotovo 50 odsto zakonodavstva za poglavlja 11,12,13 se usklađuju sa propisima EU, i sada ostaje da mi izaberemo prelazni period za implementaciju propisa.

Izvor: Tanjug