Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOGA ZAKONA O UDŽBENICIMA: UDRUżENJE IZDAVAčA UDżBENIKA POZDRAVILO ODLUKU O POVLAčENJU PREDLOGA, ALI JE NAZADOVOLJNO šTO SE IZDAVAčI DOVODE U NEGATIVAN KONTEKST.


Udruženje izdavača udžbenika pozdravilo je odluku o povlačenju Predloga zakona o udžbenicima, ali je nazadovoljno što se, kako tvrde, izdavači dovode u negativan kontekst.

Predlog zakona je povučen, jer su neka rešenja bila nesprovodljiva i u suprotnosti sa Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima, saopštilo je udruženje, tvrdeći da Ministarstvo prosvete, u svom saopštenju, izdavače dovodi u vezu sa prebijanjem pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova.

"Udruženja izdavača izjavljuje da nije imalo nikakvih dodirnih tačaka sa gospodinom Šuvakovim", navode u udruženju i ističu da Šuvakov nikad nije bio uključen u rad na tom zakonu.

Udruženje je reagovalo i na saopštenje i potvrdu predstavnika Ministarstva prosvete da je Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv udruženja.

Ministarstvo je saopštilo, a državni sekretar Ministarstva Zorana Lužanin i potvrdila da su u januaru podneli krivičnu prijavu protiv Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije, zbog sumnje da u njihovom dopisu u kojima su izneli sugestije na zakon ima falsifikovanih potpisa.

Najmanje dva autora udžbenika potvrdila su da su njihovi potpisi falsifikovani, rečeno je u razgovoru sa novinarima.

"Odgovornost za prikupljanje potpisa snosi svaka izdavačka kuća za svoje autore", kažu u udruženju i navode da će, ako je Ministarstvo protiv nekog podnelo krivičnu prijavu, istraga pokazati šta je istina.

Predsednica Skupštine Udruženja Gordana Knežević Orlić rekla je da je vraćanje zakona na doradu jedina ispravna odluka.

Da je usvojen ovakav zakon o udžbenicima, svi privatni izdavači bi u naredne dve godine stavili ključ u bravu, ali ne zbog toga što nisu kvalitetni već zato što bi im bilo onemogućeno da rade u kontinuitetu, rekla je Orlić.

"Nadam se da će se ovo dodatno vreme koje smo dobili, kvalitetno iskoristiti za analizu svih primedbi i konsenzusa kako bismo dobili kvalitetan i savremen Zakon koji motivise kvalitetan i kreativan rad i poboljšava obrazovanje naše dece", rekla je ona.

Izvor: Tanjug, 13.5.2015.