Zastava Bosne i Hercegovine

ТRANSPARENTNOST SRBIJA PREDLAŽE DOPUNE ZAKONA O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI


Transparentnost Srbija  ocenila je da predlog izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, o kojem se danas raspravlja u Skupštini, sadrži mnoge korisne novine, ali se ne bavi finansiranjem kampanje za izbore i učešćem javnih funkcionera i organa vlasti u ovom izbornom procesu.

"Potrebno je uspostaviti makar neke kontrolne mehanizme koji postoje kada je reč o izborima za narodne poslanike, poslanike i odbornike", navodi Transparentnost i podseća da takav stav proizlazi iz iskustva u primeni Zakona da su i proces izbora članova manjinskih saveta i njihov rad pod snažnim uticajem političkih stranaka.

Iz Transparentnosti navode da su u decembru 2013. godine, predložili da se taj Zakon dopuni normama koje bi se mogle sačiniti po uzoru na odgovarajuće odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ukoliko amandmanske intervencije više nisu moguće, zbog toga što se ovaj predlog zakona razmatra po hitnoj proceduri, smatramo da treba uneti odgovarajuće dopune u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, kako bi se obezbedilo da finansiranje kampanje na manjinskim izborima tokom 2014. godine bude podvrgnuto kontroli.

Izvor: RTV