Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RAZVOJNI PROGRAM EVROPSKI PROGRES: JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNE POMOćI PREDUZETNICIMA, MIKRO I MALIM PREDUZEćIMA. POZIV JE OTVOREN DO 10. JUNA 2016. GODINE, A PRAVO UčEšćA NA KONKURSU IMAJU PREDUZETNICI, MIKRO I MALA PREDUZEćA KOJA SU REGISTROVANA 2013. ILI 2014. GODINE NA TERITORIJI JEDNE OD 34 OPšTINE OBUHAVAćENE PROGRAMOM


Razvojni program Evropski Progres objavio je javni poziv za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima sa ciljem da se poveća proizvodnja i stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su za ovu aktivnost, usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije, opredelile ukupno 250.000 evra. Javni poziv biće otvoren do 10. juna 2016. godine.

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su registrovana 2013. ili 2014. godine na teritoriji jedne od 34 opštine obuhavaćene programom Evropski Progres. Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2015. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

Program će podržati najmanje 12 projekata, a dodeljena sredstva po projektu ne mogu preći 25.000 evra za malo preduzeće i 15.000 evra za mikro preduzeće ili preduzetnika, dok podnosioci projekata treba da obezbede finansijsko učešće od 30% od tražene vrednosti donacije.

Evropski Progres neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljena oprema ili pružene usluge koje treba da doprinesu povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mesta i širenju tržišta. Preduslov za finansiranje projekata jeste spremnost aplikanata da sprovode aktivnosti društveno odgovornog poslovanja.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski Progres će u periodu od 18. do 28. aprila 2016. godine održati informativne sesije na jugoistoku i jugozapadu Srbije i to u: Vranju, Leskovcu, Knjaževcu, Novom Pazaru, Ivanjici, Prijepolju, Bujanovcu i Nišu.

Aktivnosti Evropskog Progresa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Izvor: Vebsajt Economy.rs, 12.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija