Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O UDŽBENICIMA: POčETAK PRIMENE NAJVEROVATNIJE OD SEPTEMBRA 2016. GODINE


Vlada Srbije usvojila je Nacrt zakona o udžbenicima i predlog će u najskorije vreme biti u skupštini, a taj propis treba da donese veći kvalitet, nižu cenu ali i manji broj knjiga u kompletu, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić i pozvao nastavnike da se uključe u pisanje udžbenika, istakavši da oni kroz zajednice škola treba da se organizuju i registruju kao izdavači udžbenika ili priručnika i da naprave najbolje knjige.

Međutim, on je istakao da efekte zakona ne možemo očekivati od septembra ove godine. Realno i očekivano vreme primene zakona je septembar 2016. godine jer je potrebno da se prema novom zakonu i novim standardima kvaliteta urade novi užbenici koji će biti akreditovani.

Ipak, već od prvog septembra 2015. možemo da krenemo u pripremu novih udžbenika za narednu školsku godinu, rekao je Verbić i naveo da novi zakon treba da donese benefit učenicima, izdavačima ali i roditeljima.

Tako će sa novim zakonom knjige dobiti i učenici koji ih do sada nisu imali, kako u srednjim školama, tako i pripadnici nacionalnih manjina, učenici u specijalnim školama koji nisu mogli da imaju svoje knjige jer niko nije bio zainteresovan da ih štampa. "Sada je obaveza izdavača da štampaju udžbenike malog tiraža", rekao je Verbić i naveo da će đaci imati i priručnike, ponekad uz udžbenike a nekad samostalno, što će zavisiti od plana za udžbenički komplet koji bi narednih dana trebalo da bude gotov. Na osnovu toga, biće određeno gde je neophodan udžbenik, a gde je dovoljno imati samo priručnik, ili samo elektronski dodatak.

Kada su u pitanju izdavači, njima će zakon omogućiti da proces odobravanja udžbenika bude potpuno transparentan, što do sada nije bio slučaj. Takođe, za razliku od dosadašnje prakse, ocenjivači udžbenika neće znati čije je to delo, čime će pristrasnost biti svedena na najmanju meru.

Osim toga, do sada nije bilo moguće da se male tehničke greške isprave nakon odluke komisije pa su automatski udžbenici bili odbijani. Sada će ovo više ličiti na recenziju kod objavljivanja naučnih radova, što znači ukoliko je recenzent nezadovoljan, može da traži od autora i izdavača da to poprave. "Na taj način smanjujemo vreme potrebno za izdavanje novih udžbenika i poboljšavamo kvalitet", rekao je ministar prosvete.

S druge strane, zakon će doneti koristi i roditeljima, koji do sada nisu imali mogućnost da učestvuju u izboru udžbenika ali su morali da ga plaćaju. "Prvo ćemo smanjiti broj knjiga koje roditelji moraju da plate. Ono što nije neophodno, roditelji neće morati da kupuju", rekao je Verbić i istakao da će zakonom biti zabranjena mogućnost da neko zahteva dodatni materijal koji će morati da se kupi.

Ono što je dodatni materijal, a što bi zaista trebalo da koriste đaci, to će škole biti u obavezi da nabave i da imaju u svojim bibliotekama.

Takođe vrlo važno za roditelje je da će država ubuduće određivati maksimalnu cenu udžbenika i neće biti velike razlike u cenama različitih izdavača.

To, međutim, neće ići isključivo na štetu izdavača jer će i oni biti uključeni u komisije koje odlučuju o ceni. Ali, maksimalna cena će uticati da udžbenici budu jeftiniji nego do sada, rekao je Verbić.

Ministar napominje i da nema potrebe da se na papiru istog kvaliteta, u punom koloru, štampaju i udžbenici i radne sveske i zbirke, što će omogućiti da neki materijali budu drastično jeftiniji nego do sada.

Takođe, izbor udžbenika obavljaće se na četiri godine. Kada se izabere udžbenik ne postoji opasnost da će već sledeće godine neko izabrati drugi udžbenik, a to takođe daje sigurnost ne samo roditeljima nego i izdavačima.

Izvor: Tanjug, 13.4.2015.