Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI GRAĐANSKI ZAKONIK: UGOVOR O NASLEđIVANJU I PROšIRENJE SPISKA OSOBA NEDOSTOJNIH ZA NASLEđIVANJE


Građanski zakonik, koji će se ubrzo naći na javnoj raspravi, u delu o nasleđivanju uvodi i jednu novu formu - ugovor o nasleđivanju. Tako će supružnici moći da sačine ugovor kojim će otkloniti brojne sporove, koji su postali uobičajeni posle smrti jednog od njih. Ugovarači u ovom slučaju mogu biti samo muž i žena, ne i treća lica.

Biće proširen i spisak osoba nedostojnih za nasleđivanje. Ova kategorija je postojala i do sada, ali ne detaljno razrađena. Ubuduće će nedostojni biti oni koji pokušaju da ugroze ili oduzmu život ostaviocu imovine, koji falsifikuju ili namerno sakriju originalni testament ili ugovor o nasleđivanju, kao i oni koji za sebe smišljeno obezbede povoljniji nasledni položaj.

Da se ne bi dešavalo da naslednici pokojnika koji je radio u inostranstvu dobiju samo njegovu imovinu u Srbiji, ali ne i onu koju je tamo stekao, Građanski zakonik zaštitiće bolje domaće naslednike. Ideja je da se isključi mogućnost da druga država ne obavesti srodnike da je njihov rođak umro, pa da tako sva imovina ostane - njoj.

Izvor: Večernje novosti, 13.4.2015.