Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD RS: ZAKON O OKUPLJANJU GRAĐANA NEUSTAVAN


Ustavni sud Srbije oglasio je na poslednjoj sednici neustavnim Zakon o okupljanju građana. Istovremeno, sud je odložio objavljivanje ove odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije" za šest meseci od dana njenog donošenja.

Inicijativu za ocenu ustavnosti ovog zakona pokrenuo je Ustavni sud još u maju 2013. godine. Razlozi zbog kojih je Ustavni sud pokrenuo ovaj postupak jesu pre svega nedostaci u Zakonu u pogledu predviđenih pravnih lekova i odredbe zakona kojima se određuje prostor na kome se javni skup ne može održati, kao i prepuštanje jedinicama lokalne samouprave da, na osnovu najopštijih zakonom predviđenih kriterijuma, svojim aktima određuju prostor na kome je dozvoljeno okupljanje građana. Među spornim odredbama Zakona svakako su one kojima se određuje koji je prostor "primeren" za javni skup. Organizator mora da obavesti vlasti o održavanju skupa, ali ne mora da čeka da po podnošenju prijave dobije odobrenje za okupljanje. Kako beogradski centar za ljudska prava navodi u svom godišnjem izveštaju za 2013, to znači da u Srbiji postoji sistem obaveštenja, a ne dozvole.

Recimo i to da su organizatori Parade ponosa 2013. godine prilikom organizacije skupa bili obavešteni da je za održavanje skupa potreban i niz drugih saglasnosti i odobrenja od strane javnih preduzeća i organa grada Beograda i opštine Savski venac, pa je prikupljanje ove dokumentacije trajalo mesecima, a potrebne odluke su izdate tek u avgustu 2013. Takođe, organizator Parade ponosa je bio i u obavezi da nadležnim organima dostavi i elaborat bine čije je postavljanje predviđeno u parku Manjež, kao i detaljne informacije o pravnom licu koje će na skupu obavljati redarske poslove, ali i da "uplate kauciju zbog troškova koji će nastati izmenom režima javnog saobraćaja". Ipak, 27. septembra 2013. vlast je zabranila održavanje Parade ponosa. 

Izvor: www.danas.rs A. Roknić