Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENO USVAJANJE SETA SISTEMSKIH ZAKONA DO POLOVINE JUNA OVE GODINE


Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede u Vladi Republike Srbije Igor Mirović najavio je da će nova vlada najkasnije do polovine juna usvojiti set sistemskih zakona, koji će biti osnov za ozbiljne reforme koje predstoje Srbiji.

Mirović je na svečanosti povodom VIII godišnje skupštine Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) precizirao da je reč o novim zakonima o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji, na čije se usvajanje čeka mesecima.

Skupština će pomenuta dokumenta usvojiti u veoma kratkom roku, nakon konstituisanja novog saziva, rekao je ministar i ocenio da će ti zakoni predstavljati podsticaj za sveukupne promene u našem društvu, a pre svega u javnom sektoru.

Mirović je naveo da će ti zakoni biti transparentniji i jednostavniji za primenu, ali i ukazao na to da njihovo usvajanje samo po sebi neće biti dovoljno za poboljšanje poslovne klime, privlačenje domaćih i stranih investitora i otvaranje novih radnih mesta, već će biti neophodno preduzeti i niz dodatnih koraka.

To se, kako je objasnio, odnosi na vraćanje poslovnog morala, kao i na povećanje efikasnosti i jačanje kapaciteta predstavnika lokalnih samouprava i državne administracije.

Cilj je da se na što efikasniji način poboljša poslovna klima, ne samo u velikim centrima, već i svim lokalnim samoupravama, a posebno u najnerazvijenijim krajevima, poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, treba rešiti i status preduzeća u restrukturiranju i više od 400 preduzeća koja su u nadležnosti Agencije za privatizaciju, kao i nastaviti rad na unapređenju poslovne infrastrukture na lokalnom nivou.

Mirović je istakao da će se i nova vlada truditi da stimulacionim merama učini privatni sektor atraktivnim, kako bi se našao prostor za to da u njega pređe deo zaposlenih iz javnog sektora.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da Srbiji predstoje ključne reforme važne za nastavak procesa pregovora o pristupanju EU, i dodao da se od nove vlade očekuje da ih efikasno sprovede.

Potreba Srbije jeste da iz osnova promeni ekonomsko upravljanje, pri čemu je ključno da reforme budu zasnovane na vladavini prava, objasnio je Devenport.

On je preporučio budućoj vladi da koristi usluge Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, koja će biti uključena u pregovore o članstvu Srbije u EU i koja će vladi predložiti sedam ključnih reformi.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh naglasio je da treba preduzeti sve stimulativne mere kako bi se zaustavio odlazak mladih obrazovanih ljudi iz zemlje.

On je pohvalio ulogu NALED-a u stvaranju boljih ekonomskih uslova za ulaganja, kao i u poboljšanju efikasnosti lokalne administracije.

Zamenik ambasadora SAD Gordon Dugud ukazao je na veoma značajnu ulogu NALED-a u ekonomskom razvoju, kao i na činjenicu da ta organizacija okuplja široku mrežu privrednika i organizacija pomažući razvoj srpske privrede.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.4.2014.