Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE ZA POGLAVLJE 24: SRBIJA USKORO PREDAJE PREGOVARAčKU POZICIJU ZA OVO POGLAVLJE


Šefica Pregovaračkog tima za pregovore sa EU, Tanja Miščević, izjavila je da je cilj da Srbija ubrzo preda pregovaračku poziciju za Poglavlje 24, koje se tiče pravde, slobode i bezbednosti.

Miščević je na sastanku Radne grupe za Poglavlje 24, u okviru Nacionalnog konventa o EU, rekla da je Srbija pre dve nedelje obaveštena da je EU prihvatila Akcioni plan za Poglavlje 24 i pozvala Srbiju da predstavi svoju pregovaračku poziciju.

Prema njenim rečima, bez naše pregovaračke pozicije EU ne može da predstavi zajedničku pregovaračku poziciju.

Ona je istakla da je konačni cilj da do kraja holandskog predsedavanja, odnosno do kraja juna, Poglavlje 23 i Poglavlje 5 budu otvorena za pregovaranje. "To nije nerealno, to je kranje realno", rekla je Miščević.

Radna grupa MUP-a, koja Srbiju priprema za Poglavlje 24, obavestila je poslanike i predstavnike nevladinog sektora da prilagođavanje sa pravilima Unije ipak neće biti okončano do 2018. godine, kako je ranije planirano, već do 2020. godine.

"Priličan broj kratkoročnih mera koje je trebalo da se sprovedu prošle godine, deo njih je sproveden - a deo je pomeren za 2016. godinu, neke i kasnije", kaže Sonja Stojanović Gajić, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Odlaganja ima, priznaje šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, i zbog toga što aktuelna situacija u Evropi menja pravila Šenegena, ali i drugih bezbednosnih pitanja iz Poglavlja 24.

"Borba protiv terorizma, sajber terorizam, ali naravno i izbeglička kriza su zahtevali da mi u međuvremenu uradimo i dodatne stvari. Velki znak pitanja je šta se dešava danas sa šengenskim sistemom i kakav će on biti kada mi budemo na vratima Evropske unije", navodi Miščević.

Na odlaganje utiču i unutrašnje političke okolnosti kakvi su nepredviđeni, vanredni izbori.

"Očekujemo da nova Vlada bude formirana do kraja maja ili najkasnije početkom juna, tako da to pomeranje od dva-tri meseca ne predstavlja neko zaustavljanje reformi", kaže Aleksandar Nikolić, državni sekretar MUP Srbije.

Za probijanje rokova MUP ima i druga objašnjenja.

"Da bi se to implementiralo mi moramo da imamo određena finansijska sredstva i ljude koji će implementirati te zakonske predloge. Međutim, u međuvremenu je došlo do zabrane zapošljavanja i mi sad imamo mogučnost da radimo sa onim što imamo", kaže Miodrag Lazić, iz Odeljenja za evropske poslove MUP-a.

Na sastanku je rečeno i da je trenutni trošak akcionog plana za Poglavlje 24 više od 27 miliona evra, a taj iznos će se značajno povećati.

Izvor: Vebsajt Tanjug i N1 info, 11.03.2016.
Naslov: Redakcija