Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO USVAJANJE ZAKONA O SLOBODI PRUŽANJA USLUGA


Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je u Briselu da Srbiji predstoji obiman posao koji se odnosi na usklađivanje regulative u oblasti pružanja usluga sa evropskim standardima.

Miščević je u pauzi drugog dana bilateralnog skrininga o Poglavlju 3, koje je vezano za slobodu pružanja usluga unutar zajedničkog tržišta, istakla da Srbija i dalje nema jasan sistem pružanja usluga i osnivanja preduzeća koji bi bio usaglašen sa EU.

Ona je objasnila da je reč o vrlo važnom sektoru, na koji u Evropskoj uniji odlazi čak 75 odsto bruto društvenog dohotka, dok u Srbiji taj udeo iznosi približno 55 odsto.

Miščević je ukazala na to da je neophodno usvajanje krovnog zakona o uslugama, čija je izrada već u toku, i dodala da je u ovu problematiku uključen veći broj institucija, čiji rad treba koordinirati.

Skrining je proces utvrđivanja usklađenosti zakonodavstva zemlje kandidata za članstvo u EU sa pravilima Unije i sprovodi se posebno za svako od 35 poglavlja pregovaračkog procesa, a sastoji se od eksplanatornog i bilateralnog dela.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.3.2014.