Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Švedska će pomoći Srbiji u izradi, javnoj raspravi i medijskoj promociji zakona


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, tokom radne posete Kraljevini Švedskoj, razgovarao je sa generalnom direktorkom švedske Agencije za rodnu ravnopravnost Lenom Ag i njenim saradnicima. Tema razgovora bila je saradnja u ovoj oblasti i cilj da Republika Srbija dobije najbolji mogući nov, savremen Zakon o rodnoj ravnopravnosti što će, uz švedsku podršku, sigurno i uspeti.

"Kraljevina Švedska je primer kako se pravilno funkcioniše u oblasti rodne ravnopravnosti i upravo zbog toga sam lično želeo da razgovaram sa ekspertima koji se bave ovom temom, obzirom da je ona u ovom periodu od izuzetne važnosti za ministarstvo na čijem sam čelu. Republika Srbija mora da ima zakon koji je primenljiv u praksi, a ne samo na papiru, i koji je naravno po meri svih građana", rekao je Đorđević i dodao da će se saradnja sa Švedskom pre svega ogledati u pomoći pri izradi i praćenju sprovođenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti, odnosno kroz ekspertsku pomoć u njegovoj izradi, javnoj raspravi i medijskoj promociji.

Ministar Đorđević naglasio je da Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti, koji je osnovan prošle godine, u 2018. godini realizuje više zadataka, koji uključuju izradu dva zakona i pet strategijskih i akcionih dokumenata u čemu bi strateška podrška Švedske bila takođe od izuzetne važnosti.

 "Ideja Ministarstva, za koju se nadam da će zaživeti, jeste i sklapanje strateškog partnerstva za izradu smernica za potrebe kreiranja politika u oblasti rodne ravnopravnosti sa Univerzitetom u Beogradu, kao institucije koja okuplja najveći broj visokoškolskih ustanova u Srbiji", rekao je ministar verujući da će i u ovoj ideji Ministarstvo dobiti podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju.

"Vlada Srbije zalaže se za jednake mogućnosti između muškaraca i žena i njihovo znanje i iskustvo želi da usmeri u pravcu napretka u svim aspektima društva. Za državu je uvek važno da građani rade one poslove u kojima su najbolji i za koje su se školovali i usavršavali, jer na taj način prosperitet je siguran", rekao je ministar.

Generalna direktorka Lena Ag izrazila je spremnost za saradnju, dodajući da su Švedska i Srbija uvek imale odlične odnose i da će se ta praksa nastaviti i u budućnosti. Ona je zahvalila ministru Đorđeviću na ukazanom poverenju i posvećenosti i istakla da njegov dolazak u Švedsku i lično angažovanje, kada je u pitanju izrada Zakona o rodnoj ravnopravnosti, predstavlja izuzetan korak koji će Republici Srbiji sigurno doneti uspeh.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo rada, 12.02.2018.
Naslov: Redakcija