Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA: Od 37 javnih preduzeća do sada je po konkursu izvršen izbor direktora u tri, u proceduri izbora je još 12, za osam je raspisan konkurs, a za još devet se vrši priprema


Iako sa izvesnim zakašnjenjem u odnosu na zakonski rok, očekuje se da će u martu biti raspisani svi konkursi za izbor direktora u 37 javnih preduzeća kojima je osnivač država, a neki od njih, gde je procedura već odmakla, biće u tom periodu i okončani, kažu u Ministarstvu privrede.

Zakon o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) koji državu obavezuje da direktore postavi po konkursu, usvojen je pre godinu dana, ali su tek krajem 2016. godine počeli da se objavljuju prvi oglasi, i u zakonskom roku koji propisuje da se sva imenovanja obave do 4. marta, izabrana su samo tri direktora - u Službenom glasniku, Zavodu za udžbenike i matičnom preduzeću Železnice.

U proceduri pribavljanja mišljenja nalaze se konkursne prijave iz prošle godine za 12 preduzeća, a među njima su Elektroprivreda Srbije, "Resavica", Srbijašume, kao i tri nova preduzeća formirana u okviru Železnice - Srbija kargo, Srbijavoz i Infrastruktura Železnice.

10. februara 2017. godine su raspisani konkursi za izbor direktora u nacionalnim parkovima "Fruška gora", "Tara", "Kopaonik", "Đerdap" ali i za Puteve Srbije, Transnaftu, Državnu lutriju i Koridore Srbije.

U pripremi je još devet konkursa, a reč je o izboru direktora u Srbijagasu, Emisionoj tehnici, Elektromreži, Pošti, Skloništima i Nuklearnim objektima Srbije.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da će izbor stručnog kadra, i pored raspisanih konkursa, ići prilično teško.

Ipak, kada su javna preduzeća u pitanju, verovatno je da će Zakon skoro pa biti ispoštovan, ali to ne znači da se država povlači iz upravljanja u privredi, iako je opšte mesto da je ona loš gazda. Van domašaja ovog Zakona, ostaju sva druga preduzeća koja nisu organizovana kao javna, a država u njima ima većinski ili stopostotni udeo.

Sa izuzetkom nekolicine, poput Aerodroma ili Telekoma, reč je uglavnom o gubitašima čije obaveze koštaju srpski budžet i građane više milijardi dinara godišnje.

Izvor: Vebsajt Danas, M. N. Stevanović, 11.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija