Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Prosvetni sindikati predlažu da se umesto novčanog kažnjavanja roditelja, čija deca ne poštuju pravila škole, učenici sami otplaćuju svoje prekršaje kada se zaposle


Na Nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim se predviđaju novčane kazne za roditelje do 100.000 dinara, čija deca ne poštuju pravila škole, predstavnici prosvetnih sindikata imaju drugi predlog, a to je da učenici sami otplaćuju svoje nestašluke čim počnu da rade.

Predsednik Foruma stručnih škola, Milorad Antić, objašnjava da predlog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića, nije loš, ali da je neizvodljiv s obzirom na to da većina roditelja jedva ima da preživi, a kamoli da izdvaja za kazne.

- Veliki broj dece, koja pravi probleme potiče iz siromašnih porodica, koje jedva uspevaju da potkrepe sopstvene potrebe. U toj borbi za novac i opstanak, roditelji su vaspitni deo zapustili. Posmatrajući strukturu stanovništva, većina njih neće imati novca da plati iznose tih kazni, još ako učenik nastavlja sa nedoličnim ponašanjem sve će svoditi samo na plaćanje tih penala. Zato sam i razmišljao o merama koje će uključiti roditelje i decu, a koje će biti primenjive za učenike, u smislu da se smire, da ne beže sa časova, da se ne tuku i ne vređaju nastavnike - kaže Antić koji je do detalja opisao šta bi on uradio da je na mestu ministra.

Prema njegovim rečima, dete nema osećaj za novac dok mu tata plaća kazne, ali kada bi se sutra uzimalo iz njegovog džepa i te kako bi razmislilo pre nego što pobegne sa časa ili učini neku glupost u školi.

- Prvo bih, sklopio ugovor sa roditeljima i đakom, o tome šta se ne sme. Taj ugovor bi predviđao kazne, koje bi učenik morao da plati kada se zaposli. Odbijalo bi mu se od dela dohotka zato što je činio takva nedela i zlodela. Skidali bi mu po hiljadu, dve dinara mesečno, kao jedna vrsta kredita za to što je uradio tokom školovanja. Smatram, da sa tim saznanjem, neće smeti da pravi probleme. I sami roditelji će to znati, pa će im na to stalno skretati pažnju - ističe Antić.

Podsetimo, prema radnoj verziji Nacrta zakona od 5.000 pa do 100.000 dinara roditelj će morati da plati ako ne upiše dete u predškolski program, ako ono ne ide u školu, ako ne prijave u roku od 48 sati da dete neće doći na nastavu. Takođe, ako u roku od osam dana ne opravdavaju njegov izostanak. Veći iznos iz roditeljskog novčanika, od 30.000 do 100.000 dinara, ići će ako njihovo dete ako maltretira vršnjake, udara ih, vređa, omalovažava ili im ugrožava zdravlje. Ista kazna ih čeka i ako narušava ugled i čast druge dece ili nastavnika.

Izvor: Vebsajt Alo, J. Nikolić, 12.02.2017.
Naslov: Redakcija