Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: OBJEKTI KOJI SU BEZ DOZVOLE POčELI ILI NASTAVILI DA SE GRADE NAKON USVAJANJA ZAKONA BIćE SRUšENI NA OSNOVU SATELITSKIH SNIMAKA


Dva meseca nakon donošenja Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon), legalizivane su prve kuće. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozivaju građane da sada, jednostavnije i povoljnije legaliziju svoje objekte, jer druge prilike kažu, neće biti. Oni koji su i nakon donošenja Zakona gradili nelegalno, mogu očekivati rušenje.

Tioslav Petrović iz Rakovice, među prvima je dobio rešenje o ozakonjenju svoje kuće. Za dom od 350 kvadrata u Ivanjičkoj ulici, zahtev za legalizaciju prvi put je podneo još 2003. godine.

Prvo ozakonjenje u Rakovici po Zakonu urađeno je brzo, kratko i jeftino - upravo onako kako je Vlada i predvidela, rekla je ministarka, Zorana Mihajlović.

Skoro 700 hiljada vlasnika nikada nije podnelo zahteve za legalizaciju objekata, a isto toliko ih jeste podnelo u prethodnom periodu, navela je ona.

Kuće onih koji su bez dozvole počeli ili nastavili da grade nakon usvajanja Zakona, a to je u prethodna dva meseca, sigurno će biti srušene na osnovu satelitskih snimaka, rekla je Mihajlovićeva i dodala da su u Beogradu već spremna rešenja za rušenje pojedinih objekata.

Ministarka je pozvala lokalne samouprave da budu ažurnije u ozakonjenju nelegalnih objekata, jer je plan da se proces ozakonjenja završi tokom 2016. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, Vesna Spasojević, 13.01.2016.
Naslov: Redakcija