Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BALKANSKA ISTRAŽIVAČKA REGIONALNA MREŽA OCENILA DA JE BORBA PROTIV KORUPCIJE U SRBIJI U 2013. BILA VIŠE RETORIČKA, NEGO PRAKTIČNA I VIDLJIVA


U analizi o ispunjavanju predizbornih obećanja, BIRN navodi da pravosuđe, posebno sudovi, ostaju slaba karika u procesuiranju slučajeva korupcije na svim nivoima, što, kako ističe, predstavlja veliki problem u suzbijanju te pojave.

Navodi se da su u prošloj godini usvojeni Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno sprovođenje, što je bilo jedno od glavnih obećanja u ovoj oblasti i najveće sistemsko dostignuće u prošloj godini, ali čija primena tek treba da pokaže efekte.

Počela je i primena novog Zakona o javnim nabavkama, ali, prema oceni BIRN-a, ipak je više obećanja koja nisu isupunjena.

RevizijA spornih privatizacija nije dala svoje efekte u skladu sa obećanjima i najavama.

Kako se precizira, još nije usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača, kao ni zakon o poreklu imovine.

Stagnacija u pogledu razvoja ekonomije primećuje se na polju privlačenja stranih investicija, koje su daleko manje od očekivanih i obećavanih pred izbore, a nije postignuta obećana fiskalna konsolidacija, jer je budžetski deficit za 2014. rekordno visok i iznosi 7,1 odsto, navodi se u analizi.

Kako se ističe, zakon o javnim preduzećima, koji bi trebalo da obezbedi departizaciju i racionalno ekonomsko upravljanje tim gigantskim sektorom, još se ne primenjuje u punoj meri, jer nisu objavljeni konkursi za direktore niti je obezbeđena transparentnost njihovog rada.

Proces ukidanja parafiskalnih nameta privredi gotovo je potpuno obustavljen, a nije usvojen ni novi zakon o radu, niti se pristupilo obećanim strukturnim reformama državnih fondova, pre svega penzijskog fonda, navodi BIRN.

Kako se dodaje, ono što se u oblasti ekonomije može oceniti kao delimično ispunjeno u prethodnoj godini jeste nastojanje da se ograniči trošenje javnog novca, odnosno smanji rasipanje javnih resursa, koji mogu i treba da budu usmereni u pravcu ekonomskog rasta.

Izvor: Tanjug