Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE: Zakonom je predviđeno da sve toplane do kraja sezone 2015/2016. moraju da pređu na naplatu grejanja po utrošku. Ipak, i na početku ove grejne sezone, svega nekoliko procenata toplana omogućava svojim korisnicima ovu uslugu dok se ostale pravdaju nedostatkom finansija potrebnih za ovo prebacivanje ili nezainteresovanošću kupaca


Nišlije su dočekale novembar uz uvećane račune za grejanje. Isti mesec prošao je Novosađanima - sa smanjenjem troška za tople radijatore. Iako gotovo sve toplane u zemlji za svoju osnovnu sirovinu koriste prirodni gas, cene se prekrajaju potpuno samostalno, od grada do grada.

Pravdajući se da se po zakonu mora primenjivati Uredba o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom ("Sl. glasnik RS", br. 63/2015), članovi Gradskog veća u Nišu su krajem prošlog meseca ipak pristali da povećaju cenu grejanja i to za 30 odsto. Tako će Nišlije varijabilni deo za grejanje plaćati umesto 3,91 dinara po kilovat-satu - 5,21 dinar.

Novosadska toplana je spustila cenu grejanja za 3,79 odsto. Ovo je drugo pojeftinjenje u ovoj godini, nakon što su proletos cene već smanjene za oko šest odsto. Prema predloženom cenovniku, grejanje će biti 97,7 dinara sa PDV-om po kvadratu umesto sadašnjih 101,58 dinara po kvadratu. U predlogu odluke o pojeftinjenju grejanja i tople vode se navodi da se smanjenje cena traži jer je smanjena cena prirodnog gasa, koji je glavni energent koji novosadska toplana koristi.

- U Nišu je jako niska cena grejanja, a odlučeno je da se postepeno povećava kako ne bi bio veliki udar za potrošače. Toplane same određuju svoje cene i predlažu ih lokalnim samoupravama - kaže Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije.

Iz obe toplane rukovode se usvojenom Metodologijom o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja, koje je propisalo Ministarstvo rudarstva i energetike. Tako je odnos između cena - neverovatno različit.

U Beogradu je ubedljivo najveća cena grejanja, skoro 120 dinara po kvadratu, a u Batočini je skoro 30 dinara manja - 81 dinar, dok Stara Pazova naplaćuje 79 dinara po kvadratu. I oni koji troškove dele na fiksni i varijabilni deo imaju velike međusobne oscilacije. Među najpovoljnijima su Mali Zvornik, gde je fiksni deo 16 dinara za kvadrat, kao i Negotin i Vrbas koji fiksni deo naplaćuju 24 dinara po metru kvadratnom.

Zakonom o efikasnom korišćenju energije ("Sl. glasnik RS", br. 25/2013) predviđeno je da sve toplane do kraja sezone 2015/2016. moraju da pređu na naplatu grejanja po utrošku. Ipak, i na početku ove grejne sezone, svega nekoliko procenata toplana omogućava svojim korisnicima ovu uslugu dok se ostale većinom pravdaju nedostatkom finansija potrebnih za ovo prebacivanje ili nezainteresovanošću kupaca.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. J., 08.12.2016.
Naslov: Redakcija