Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U OKTOBRU 2014. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra iznosile 10.714,6 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 313 odsto i više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni priliv u oktobru ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 45,3 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 96,1 milion evra, smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 39,6 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 30,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju oktobra su iznosile 7.865,0 miliona evra.

Oktobarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 544,4 miliona evra i bio je za 50,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.679,6 miliona evra.

U oktobru dinar je nominalno deprecirao prema evru za 0,2%, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 140 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 12.11.2014.