Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE ZAHTEVA PREGOVORE SA VLADOM RS: Disciplinski postupati po hitnom postupku


Advokatska komora Srbije (AKS) najavila je da će uputiti zahtev premijeru da se odmah pristupi pregovorima između Vlade i AKS, zbog nedopustivo dugog zastoja u radu sudova.

Takođe će odmah uputiti pismo Ministru finansija Dušanu Vujoviću sa zahtevom da se nastave započeti pregovori radi regulisanja poreskog položaja advokata i preciziranja već ponuđenog teksta dogovora.

UO AKS je odlučio da sve regionalne advokatske komore organizuju tribine na kojim će biti razmatrane teme vezane za protest advokata, na koje će pozivati ugledne stručnjake, profesore pravnih fakulteta, sudije, tužioce, psihologe i novinare radi upoznavanja članova komora i javnosti sa ciljevima protesta.

Odlučeno je i da se nastavi organizacja protestnih okupljanja na teritoriji svih advokatskih komora u Srbiji.

Sve advokatske komore u sastavu AKS su obavezane da u disciplinskim postupcima, koji se vode (protiv štrajk brekera) zbog kršenja Odluke skupštine AKS o protestu advokata sa obustavom rada, postupati po hitnom postupku, jer svako drugačije postupanje i odlaganje dovodi u neravnopravan položaj sve advokate u Srbiji, što je neprihvatljivo i nanosi štetu protestu advokata i ostvarivanju opravdanih zahteva advokature.

Advokati u celoj Srbiji obustavili su rad 17. septembra, a advokati u Beogradu nedelju dana ranije, zbog nezadovoljstva načinom na koji je uvedeno javno beležništvo u Srbiji i povećanja paušalnih poreza. 

Izvor: Tanjug