Zastava Bosne i Hercegovine

OCENA USTAVNOSTI ZAKONA O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014)


Udruženje sindikata penzionera Srbije najavilo je danas da će do kraja ove nedelje predati ustavnom sudu inicijativu o oceni ustavnosti zakona kojim se propisuje smanjenje penzija.

  • Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija je kratak, nejasan i potpuno neustavan, jer su penzije stečeno i neotuđivo pravo, rekao je na konferenciji za novinare predsednik USPS Milorad Vujasinović.

On je ocenio da je Vlada takvu reformsku meru mogla da donese samo ukoliko proglasi bankrot države.

Potpredsednik USPS Miša Lazović kazao je da je zakon definisan kao privremeno uređivanje isplate penzija iako nije precizirano do kada će on biti na snazi i da li će penzionerima biti vraćen taj novac.

On je ukazao na problem vojnih penzionera koji su potraživali od države dve milijarde dinara, ali kada je njihova žalba stigla do Strazbura dug države prema njima narastao je na 20 milijardi dinara ukazujući da će to plaćati poreski obveznici Srbije.

Na konferenciji je rečeno da je USPS 26. oktobra bio u Briselu i razgovarano je sa članovima Evropske federacije penzionera i starih lica koji podržavaju njihove stavove i ovu inicijativu.

Izvor: RTV