Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: IZMENOM PROPISA BIćE POVEćANE NADLEżNOSTI MINISTARSTVA PRAVDE U NADZORU I KONTROLI RADA JAVNIH BELEżNIKA


Zakon o javnom beležništvu ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 85/2012, 19/2013, 55/2014 - dr. zakon, 93/2014 - dr. zakon, 121/2014 i 6/2015 - dalje: Zakon) uskoro će biti izmenjen, radi povećanja nadležnosti Ministarstva pravde u nadzoru i kontroli rada javnih beležnika, koja je trenutno, prema rečima ministra pravde, Nikole Selakovića, nedovoljna.

"Ministarstvo pravde će u saradnji i konsultacijama sa Javnobeležničkom komorom i Advokatskom komorom ići u skore izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu", rekao je Selaković na prvoj međunarodnoj konferenciji javnih beležnika u Srbiji, koja se održava u Beogradu.

Prema njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona bi trebalo da se izjadnače nadležnosti Ministarstva i Javnobeležničke komore tako da Ministarstvo kontroliše zakonitost rada javnih belžnika, što prema trenutno važećem Zakonu ne može.

"U poređenju sa zakonima država u regionu, naš zakon je najliberalniji", napomenuo je Selaković ukazujući da Javnobeležnička komora jeste pokrenula nekoliko disciplinskih postupaka, ali da nijedan nije doveden do kraja.

Prema rečima ministra, u ovom trenutku nije dobro ići u donošenje potpuno novog Zakona iako bi to najverovatnije bilo i najbolje i najkorisnije rešenje.

Podesećanjući na prošlogodišnji protest advokata povodom uvođenja širokih nadležnosti za javne beležnike, ministar je poručio da "onaj ko bude radio na izdradi novog Zakona, to mora da radi, poučen iskustvima koja smo imali i mnogo više uzimjući u obzir iskustva naših suseda nego što je to bilo prilikom izrade važečeg Zakona".

Ministarstvo pravde je u izvršiteljskoj profesiji, sprovodeći disciplinske postupke koji su rezultirali bilo novčanim kažnjavanjem bilo razrešenjem, pokazalo da je sposobno da sprovodi nadzor i kontrolu rada jedne pravosudne profesije, podsetio je ministar.

Predsednik Javnobeležničke komore, Miodrag Đukanović, smatra da su javni beležnici uspeli da za godinu dana rada razviju praksu do vrlo zavidnog nivoa.

Predsednik Međunarodne unije notara, Danijel Sedor Sengor, očekuje da Srbija 2016. godine uđe u članstvo te organizacije, koja broji 86 država članica.

Predsednik Saveta notarijata Evrospke unije, Žan Terad, smatra da Srbija postavlja dobre temelje ali da je svaki početak nove profesije težak. On je ukazao da ukoliko prođe kroz "dečije bolesti nepokošeno", Srbija može dalje da gradi svoju notarsku profesiju na dobrim osnovama.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija